Stadse Fratsen | Zwakhoofdigheid

In de bangalijstjes zou nog wel eens de sleutel tot het oplossen van de studentenoverlast kunnen zitten.  Foto: Peter Wassing

Even veerden we op bij het nieuws dat de gemeenteraad in Groningen een onderzoek wil naar het slavernijverleden van onze stad. Eindelijk zijn de problemen in Groningen op, dachten we even, totdat Marijke Brouwer in Dagblad van het Noorden de bel aanbond over de overlast van studenten in de oude stadswijken.
Lees meer over
Stad

Die overlast neemt inmiddels zo erg toe dat het een kwestie van tijd lijkt dat nacht na nacht uit hun slaap gehouden Stadjers het recht in eigen hand nemen. Want van het optreden van gemeente of politie neemt de overlast nou niet echt af, klagen de buren.

Het niveau van het onderwijs is inmiddels dermate genivelleerd dat flagrante zwakhoofdigheid geen enkel beletsel vormt om plaats te mogen nemen in de collegebanken. Als ze niet studeren luisteren met name de heren (de dames houden erg van tot diep in de nacht doorkwebbelen aan de voordeur) gefascineerd naar de echo in hun lege hoofden door het op een ongebreideld brallen, loeien en lallen te zetten. Meestal zit er dan zoveel drank in dat van enige vleselijke conversatie met de dames niets terechtkomt en zit er vervolgens weinig anders op dan de volgende ochtend met kleffe handjes de bangalijstjes bij te werken.

In die bangalijstjes zou nog wel eens de sleutel tot het oplossen van de overlast kunnen zitten. Een paar jaar geleden kwam Vindicat in het nauw na onthullingen van Sikkom over ontgroeningen en bangalijsten - een soort van scorelijst die mannelijke studenten samenstellen om hun vrouwelijke evenknieën te beoordelen - en dan hebben we het niet over de studieprestaties van de dames. Stadsbestuur geschokt. Universiteitsbestuur schrok even wakker. Er volgden indringende gesprekken, studenten werden geschorst, vergoedingen ingetrokken. En het hielp! Toen vorige week Vindicat een paar heren betrapte met een bangalijst in de knuistjes, nam de vereniging maatregelen, nog voordat Sikkom er over kon schrijven.

Zo zou een groot deel van het overlastprobeem misschien ook opgelost kunnen worden. Verenigingen moeten aangesproken worden op wangedrag vanuit verenigingshuizen. Want van daaruit komt toch echt veel (niet alle) overlast. Dat verenigingen gevoelig zijn voor deze maatschappelijke druk heeft de gang van zaken rond de bangalijsten wel aangetoond.

Nieuws

Meest gelezen

menu