Stadsgids Henk Bakker en Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen leggen struikelstenen in Groningen

Stolpersteine voor het gezin Stoppelman. Foto: Henk Bakker

Als gevolg van de coronacrisis werden geruime tijd geen struikelstenen (of: Stolpersteine) neergelegd. Deze week worden echter op meerdere plekken in de stad deze gedenksteentjes voor gedeporteerde Joden geplaatst.

Stolpersteine zijn kleine koperen tegeltjes die in de stoep bij huizen worden geplaatst waar voor de oorlog Joden woonden die zijn gedeporteerd en vermoord in de Duitse vernietigingskampen. Je ‘struikelt’ als het ware over hun namen.

Initiatief stadsgids Henk Bakker

Op initiatief van stadsgids Henk Bakker worden in de J.A Feithstraat maandagmiddag Stolpersteine onthuld voor Jozef Samuels Stoppelman, zijn vrouw Rachel Antonette Kats en hun kinderen Froukje Celina en Celly Judik.

Bakkers moeder werkte van 1931 tot 1938 als dienstbode bij deze, op huisnummer 2 woonachtige, familie.

Stolpersteine Schilderswijk

Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen wil voor elk van de circa 260 mensen slachtoffers uit de Schilderswijk (Schildersbuurt en Kostverloren) zo’n gedenksteen plaatsen.

Bij de Jan Lutmastraat 14b stenen worden dinsdag stenen geplaatst voor Gompel en Sebilla Dwinger-Israël en hun kinderen Salomon en Helena.

In de Herman Colleniusstraat worden die dag bij huisnummer 25 stenen neergelegd voor Levi Wolff, Marianne Wolff-Karseboom en hun dochter Lydia Wolff, bij nummer 52 Pieter Berend Venema, bij nummer 58 voor Klaas Roelf Wigboldus, en bij nummer 62 stenen voor Ester Leefsma-Hoogstraal, haar kinderen Magdalena en Harry, en haar schoondochter Elisabeth Leefsma-Andriesse.

Woensdag komen bij de Westersingel 40 Stolpersteine voor Susanna van Messel en Jozef Gerzon en bij Kraneweg 25 voor Jacob en Leentje Vissel-Frank en hun kinderen Mozes, Hanne en Jozeph Vissel.

Op het Taco Mesdagplein worden bij huisnummer 10 struikelstenen gelegd voor Emiel en Betsy van Geuns- Slager, Andries en Esther Davids- Bekkers en hun drie kinderen Geertruida, Lea en Samuel Davids.

Donderdag krijgt Cornelis Mattheus Luteijn een steen in de Jozef Israëlsstraat, bij huisnummer 90. Bij Kraneweg 60a wordt die dag een steentje gelegd voor Cornelis Spaans. Bij Kraneweg 32 worden stenen geplaatst voor Johannes Cornelis Minck, Cornelis Wilhelmus Minck en Kornelis Kraal, bij Kraneweg 18 voor August en Henriette Jacobs-Hart en hun kinderen Henriette Gerson-Jacobs en Benjamin Andries Jacobs en bij Kraneweg 4 voor Pieter Leendert van Andel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu