Stadshavens: Groningen snijdt volgende nieuwe stadsdeel aan

Artistieke impressie van de eerste fase van de nieuwe Stadshavens die de komende jaren verrijzen aan de noordkant van het Eemskanaal (rechts vooraan de oude EMG-graanoverslag). Foto: Gemeente Groningen

Groningen begint waarschijnlijk al komend jaar met de realisatie van de Stadshavens: een nieuw groen woon-, werk- en recreatiegebied met 2000 tot 3000 koop- en (sociale) huurwoningen rond het Eemskanaal .
Lees meer over
Stad

Wethouder Roeland van der Schaaf verwacht binnen enkele maanden overeenstemming met alle ‘marktpartners’ over de ‘contouren’ voor de Eemskanaalzone. Samen met woningcorporaties Nijestee en Lefier en projectontwikkelaars BPD, VanWonen, VolkerWessels en Wonam herontwikkelt de gemeente dit vroegere bedrijvengebied in 10 tot 15 jaar tot ‘stadswijk van de toekomst’.

Na politiek groen licht begint sanering oud bedrijvengebied

Uiterlijk begin 2021 kan de gemeenteraad een voorstel tegemoet zien om het bestemmingsplan voor de noordoever van het Eemskanaal te wijzigen voor dit doel. De beoogde grond is de afgelopen jaren al aangekocht door de partners in het gebied. Als de raad ook financieel groen licht geeft, kan de gemeente volgend jaar beginnen met het saneren en bouwrijp maken van het gebied.

Met de Stadshavens snijdt Groningen het volgende nieuwe stadsdeel aan, in antwoord op de groeiende tekorten op de woningmarkt. Mede door de sterk aantrekkende economie en werkgelegenheid verwacht de gemeente tot 2030 ruim 20.000 nieuwe inwoners te moeten huisvesten. Alleen al de komende vier jaar krijgt de stad er daarom tienduizend woningen bij.

Stad breidt komende jaren aan alle kanten uit

Dat is onder meer te zien aan de oostkant van de stad, waar Meerstad nu begint aan zijn vierde wijk de Zeilen. Aan de westkant schiet in de Reitdiepzone de ene na de andere appartemententoren uit de grond en begint ook het Suikerfabriekterrein in 2021 aan een herontwikkeling tot nieuw stadsdeel met uiteindelijk 4500 nieuwe huizen.

De Stadshavens zijn de volgende belangrijke aanvulling op de Groningse woningmarkt, zegt wethouder Van der Schaaf. ,,Wonen aan de haven: dat is nieuw in de stad.’’ Het nieuwe stadsdeel wordt een mix van koop en huur. Zo’n 15 procent van de nieuwbouw bestaat uit sociale huurhuizen. Dat ligt iets onder het Groningse gemiddeld, maar daar staat een fors aantal koopwoningen onder de 3 ton tegenover. Vooral in dat middensegment van de huizenmarkt kampt de stad met grote tekorten.

Hele noordoever Eemskanaal herontwikkeld, zuidkant volgt later

De Stadshavens worden volgens Van der Schaaf in fasen ontwikkeld langs de noordkant van het Eemskanaal. Eerst gaat het gebied tussen de oude bloedbank en de EMG-graanoverslag, met daarin ook het gekraakte ‘Betonbos’ (zie inzetkader). Het gebied oostelijk van EMG tot de vroegere Praxis-bouwmarkt volgt later. Daar werkt de gemeente samen met Geveke Bouw en BPD Ontwikkeling.

Uiteindelijk wordt ook de hele zuidkant van de Eemskanaalzone herontwikkeld tot woon-, werk- en verblijfsgebied. Dat is voor een deel de afgelopen jaren al gerealiseerd, met de nieuwbouw langs Sontplein en bij de Ikea. Dat wil de gemeente de komende jaren verder doortrekken met de aangrenzende locaties van de paardenstallen van de politie en de brandweerkazerne zodra die duidelijkheid hebben over hun verhuisplannen. De containerterminal daarnaast krijgt een nieuwe recreatiefunctie voor de Stadshavens.

Groningen verwacht miljoenenbijdrage van Rijk

Voor de financiering van de Stadshavens hoopt Van der Schaaf op een forse bijdrage van het Rijk in het kader van de Woondeal die de gemeente vorig jaar sloot met het kabinet. Alleen al de bouwvoorbereiding, ontsluiting en groene, parkachtige herinrichting van de Stadshavens gaat enkele tientallen miljoenen kosten.

Daarbij is onder meer voorzien in een nieuwe wandel- en fietsbrug over het Eemskanaal, parallel aan de drukbereden Europabrug. Daarmee wordt het gebied volgens Van der Schaaf ook een verbindende schakel tussen Sontplein/Ikea en het stadscentrum. Vooral de binnenstadswinkeliers roepen al jaren om meer verbinding.

De gemeente broedt voor de verdere toekomst ook nog op een groene ‘make-over’ van het Damsterdiep om het nieuwe stadsdeel goed aan te sluiten op de Oosterpark en de voorzieningen in die buurwijk. Daarbij keert volgens de wethouder mogelijk ook water terug op dit lang geleden gedempte kanaal.

Nieuws

Meest gelezen

menu