Horeca in binnenstad Groningen mag de winter door met terras, maar moet wel werk maken van duurzame verwarming

Horeca is woedend over mogelijke nieuwe sluiting. Op de foto een zomers tafereel in de Poelestraat in Groningen Foto: FArchief DVHN/ Corné Sparidaens

Terrassen hebben de Groningse horeca door de coronazomer gesleept. Ook deze winter mogen de cafés er daarom nog mee door. Maar de gemeente wil wel snel van die weinig milieuvriendelijke terrasbranders af.

Maximaal dertig man in de zaak: hoe hou je dáár nou het hoofd mee boven water? Terrassen boden de Groningse stadshoreca in deze hete zomer een broodnodige pleister op de corona-wonde. De gemeente strooide met extra vergunningen en houdt dat ook deze winter vol. Tot april mogen de cafés hun terrassen laten staan.

Horeca en binnenstadswinkeliers willen door

Normaal gesproken gaan de tafels en stoeltjes in de stad vanaf november terug naar de winterstalling. Maar deze winter is alles anders dan normaal. En dus komt het gemeentebestuur nu tegemoet aan de roep van zowel de horeca als de binnenstadswinkeliers om het terrassenbeleid tot komend voorjaar door te trekken.

Het duurde even voor alles op zijn plek stond, met genoeg ruimte op de stoep voor coronaveilige looproutes. Maar na een tumultueuze start - met woedende caféhouders die zich misdeeld voelden - is het alle partijen goed bevallen, constateert wethouder Paul de Rook.

Extra omzet én extra levendigheid in stadscentrum

De extra klandizie, ook op tijdelijke terraseilanden op de Vismarkt en Grote Markt, biedt de ondernemers in deze barre tijden cruciale extra omzet én zorgt voor extra levendigheid in de binnenstad. ,,Maar óók gasten zelf vinden het op dit moment prettiger om buiten te zitten dan binnen’’, schetst de wethouder de overwegingen.

De economische noodzaak is er alleen maar groter op geworden nu de sluitingstijd op last van het kabinet verder is teruggeschroefd naar 22 uur om de aanzwellende tweede golf af te vlakken.

,,De omzetdaling ligt nu al op gemiddeld 53 procent’’, zegt De Rook. ,,Er zijn nog restaurants die best redelijk kunnen rondkomen, bijvoorbeeld door te bezorgen. Maar de nachthoreca is feitelijk niet meer operationeel want de Groningse nacht begint ver na tienen.’’

Stappen zetten richting duurzame terrasverwarming

Met alle gasgestookte terrasverwarmers die nodig zijn om het ‘s winters een beetje aangenaam te houden buiten, ligt er voor het groene Groningse college wel een dilemma, zegt De Rooks collega-wethouder Philip Broeksma (van energietransitie). Hij wil in overleg met ondernemers en brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om stappen te zetten richting duurzame alternatieven.

Dat gaat deze winter nog niet lukken, beseft Broeksma. Vervanging van gasbranders door milieuvriendelijker terrasverwarmers kost geld dat er nu even niet is. ,,Voor nu zou het onredelijk zijn om dat van ondernemers te eisen gezien de crisis waar ze nu voor staan.’’

Toch moeten terrassen met een vergunning om jaar rond te blijven staan, uiterlijk november volgend jaar een groen alternatief hebben aangeschaft. Het college kijkt nog of ze een handje kan helpen met een stimuleringssubsidie.

Horeca: ‘Positief geluid in deze zware tijden’

,,Dit is een positief geluid in deze zware tijden’’, reageert de Groningse KHN-voorzitter Irene van der Velde. Even leken de duurzame ambities van het college de winterterrassen in de weg te staan omdat die al vanaf januari verplicht over zouden moeten op duurzame verwarmers. KHN is blij dat die eis van tafel is. ,,Ondernemers willen best investeren in duurzame alternatief, maar nu is dat even niet realistisch.’’

Het terrasplein op de Vismarkt blijft deze winter niet staan. De caféhouders zien geen heil in de fors investering in terrasverwarmers die nodig is om hun gasten warm te houden. Hun collega’s rond de Grote Markt kijken nog of zij wel doorgaan met het gezamenlijke terraseiland dat ze deze zomer inrichtten op het plein.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
Coronavirus
menu