Stilteportaal voorziet al vijf jaar in een behoefte

Anne Nijland in de deur van het stilteportaal.

Het stilteportaal in de Nieuwe Kerk in Groningen bestaat vijf jaar. Het portaal voorziet in een behoefte, vertelt Anne Nijland, de kerkelijk werker die vijf jaar geleden betrokken was bij de start van het portaal.

,,Zeker in coronatijd voorziet een stilteportaal in een behoefte”, zegt kerkelijk werker Anne Nijland. Het stilteportaal in de Nieuwe kerk is niet veel meer dan een klein kamertje achter de groene kerkdeur. ,,Er zijn al wat mensen geweest vandaag”, zegt Nijland, wijzend naar de brandende kaarsjes in het portaal.

Een oude kerk waarvan de deur openstaat trekt altijd mensen, weet Nijland. ,,Het idee voor een stilteportaal is hier in de buurt ontstaan.”

De kerk die waarvan de geschiedenis jaren geleden werd vastgelegd door Evert Westra in het boek ‘Een kerk voor Jan Rap en z’n maat’ is nu nog steeds een ‘plek voor alleman’, zegt Nijland. En dat geldt zeker voor het stilteportaal. Iedereen kan hier binnenlopen om even aan de drukte van alledag te ontsnappen en naar binnen te kijken.

Toen in 2016 het idee ontstond voor het stilteportaal ging Nijland aan de slag met een groep vrijwilligers en buurtgenoten om het stilteportaal aan te kleden. Er werd geklust, er kwam een gebedenboek, een dooptuinkleed versiert de binnenkant en er werd een naam bedacht: het stilteportaal.

Wat Nijland en de kerkleden en buurtgenoten vijf jaar geleden ook niet had kunnen bevroeden, is dat het stilteportaal in een enorme behoefte voorziet. ,,Dat kun je aflezen aan het gebedenboek dat in het portaal ligt. Dat staat vol met opmerkingen in vele talen. ,,Veel van buitenlandse studenten ook, denk ik.”

Zonder de vrijwilligers zou dit stilteportaal niet kunnen bestaan. Zij openen de deur bij zonsopgang en sluiten de deur bij zonsondergang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu