Studenten roepen Rijksuniversiteit Groningen in petitie op te stoppen met samenwerking met Chinees onderwijsinstituut

David Jan Meijer. Foto: Eigen foto

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) roepen de universiteit in een petitie op de samenwerking met het het Chinese Confucius Instituut stop te zetten. Het centrum voor Chinese talen en cultuur vormt volgens hen een bedreiging voor de vrijheid van studenten en medewerkers. Ze worden hierin gesteund door universiteitsraadspartij De Vrije Student (DVS).

Het Groningen Confucius Institute, in 2011 opgericht door de RUG, Hanzehogeschool en de gemeente Groningen, staat al langer ter discussie. Zo mogen medewerkers geen godsdienst aanhangen, werd de directeur van het instituut dat samenwerkte met de Vrije Universiteit in Brussel opgepakt voor spionage en mag alleen gebruik gemaakt worden van schoolboeken die goedgekeurd zijn door de Chinese autoriteiten.

‘Discriminatie en censuur zijn onacceptabel’

Ook draagt het instituut volgens de studenten actief bij aan zelfcensuur onder studenten, bestuurders en wetenschappers.

‘Discriminatie en censuur zijn onacceptabel’, licht DVS-fractievoorzitter David Jan Meijer in een persbericht toe. ‘Al helemaal op een universiteit waarin juist discussie over alle standpunten, visies en feiten mogelijk moet zijn. De academische vrijheid moet bij de universiteit altijd voorop staan.’

Samenwerking met instituut stopzetten

De RUG zou niet de eerste universiteit die de samenwerking met het instituut stopzet. De Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit Brussel, dertig Amerikaanse universiteiten en alle Zweedse universiteiten deden dat al.

De petitie , die volledig anoniem kan worden ondertekend, wordt aangeboden aan het college van bestuur van de RUG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu