Studentenvakbond in Groningen wil dat gemeenteraad individuele studietoeslag verhoogt. 'De maandlasten zijn dezelfde, dus moet de toeslag dat ook zijn'

Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen Foto Frits Poelman

De individuele studietoeslag moet voor elke student gelijk zijn. Dat stelt de Groninger Studentenbond (GSb). De studentenvakbond pleit ervoor dat de gemeenteraad van Groningen de hoogte van de individuele studietoeslag loskoppelt van het minimumjeugdloon.

De individuele studietoeslag is bedoeld voor mensen die 18 jaar of ouder zijn, studeren en een medische beperking hebben waardoor zij structureel niet kunnen werken.

Het verhogen van de individuele studietoeslag zou er volgens de GSb aan kunnen bijdragen dat meer jongeren met een beperking gaan studeren. ‘Als een student eerlijker en toereikend gecompenseerd wordt voor het niet kunnen werken, is er meer gelegenheid en motivatie om te gaan studeren, zeker nu elke euro telt in het huidige leenstelsel’, stelt GSb-voorzitter Marinus Jongman in een persbericht.

‘Maandlasten zijn dezelfde’

Het meest zwaarwegende argument is volgens de GSb dat de kosten niet variëren. Jongman: ‘Het is niet zo dat iemand die 18 is en op zichzelf woont minder kosten maakt dan iemand van 21. De maandlasten zijn dezelfde, dus moet de toeslag dat ook zijn.’

De GSb wijst in dit kader ook op de ambitie van politieke partijen als PvdA, SP en GroenLinks het minimumloon af te schaffen voor mensen boven de 18. Gelijk werk zou gelijk loon moeten opleveren voor iemand die volwassen is, is de gedachte.

De Gemeenteraad besluit woensdagavond over de hoogte van de toeslag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu