Suikerfabriek Hoogkerk gaat tot eind augustus aardappelen drogen: 'Geur zal niet onopgemerkt blijven'

De Suikerfabriek gaat tijdelijk aardappels verwerken. Foto: Pixabay.

Ruim een miljoen ton aardappelen ligt vanwege de coronacrisis te wachten op een bestemming. Om de aardappelen niet te hoeven vernietigen wordt een deel ervan de komende maanden verwerkt tot vee- of huisdierenvoedsel door Suiker Unie Vierverlaten in Hoogkerk.
Lees meer over
Stad

Aardappelverwerkende fabrieken staan nagenoeg stil, zegt Harry Mencke, milieucoördinator Suiker Unie Vierverlaten. Normaalgesproken is de wereldwijde vraag naar aardappelen en frites veel hoger. ,,Een alternatieve optie is het snijden en drogen van aardappelen. Gedroogd aardappelsnijdsel is lang houdbaar en te verwerken tot veevoer of voer voor huisdieren. Drogen kan in de pulpdroger van de Suiker Unie.”

Twee vrachtwagens per uur

Vanaf 1 juni tot eind augustus zullen vrachtauto’s vol gewassen aardappelen worden aangevoerd bij de Suikerfabriek, waar de aardappelen worden gedroogd in de pulpdroger die normaal voor perspulp wordt gebruikt. Per 24 uur zullen hier 55 vrachtwagens voor af en aanrijden langs de route van de bietenwagens: zo’n twee vrachtwagens per uur. Mencke: ,,Het gaat om een eenmalige activiteit”.

Vertrouwde geur

Aardappelen worden na aankomst direct verwerkt, zegt Mencke ,,Het drogen van aardappelen leidt tot een geur die niet onopgemerkt zal blijven, omdat deze buiten de normale droogperiode optreedt. Waarschijnlijk is de geur ongeveer hetzelfde als die van perspulp en daarover zijn nooit geurklachten binnengekomen. Het drogen van aardappelen gebeurt ook op andere locaties in Nederland en dat heeft nergens tot geurproblemen geleid.”

Nieuws

Meest gelezen

menu