Synagoge Groningen opent, 40 jaar na restauratie Groningse sjoel, de expositie 'Design for living, living for design' van Piet Cohen

Interieur sjoel Piet Cohen. Foto: Omke Oudeman

In 2021 is het veertig jaar geleden dat de synagoge in Groningen wederom in gebruik werd genomen. Toen met een splinternieuw interieur, ontworpen door industrial designer Piet Cohen (Arnhem, 1935).

Het veertigjarig jubileum is aanleiding om deze zomer een expositie over deze Joodse ontwerper te houden. Voor een inkijkje in zijn leven, zijn Groningse sjoelontwerp en ontwerpen die variëren van badkameraccessoires tot judaïca.

Wasserij en leegstand

In 1981 werd de synagoge heropend na een grondige restauratie. Die was nodig na decennia van gebruik door een wasserij en vervolgens jarenlange leegstand. Onderdeel van de restauratie was de installatie van een compleet nieuw interieur.

De Amsterdamse industrieel ontwerper Piet Cohen kreeg de opdracht om het te ontwerpen. Het zou de eerste worden van zijn in totaal zes uitgevoerde sjoelontwerpen: na Groningen volgden Amstelveen, Obrechtplein, Maimonides, Bne Akiwa en Rosj Pina.

Stalen lichtconstructie

Beeldbepalend voor Cohens Groningse sjoel is de stalen lichtconstructie erboven. Ze is in feite een transparante koepel en moet volgens de 120 zitplaatsen een zekere intimiteit geven, in het grote gebouw waar vóór de holocaust 600 bezoekers konden zitten.

Op de expositie Design for living, living for design wordt getoond hoe zijn interieurontwerp voor de Groningse synagoge tot stand kwam. Ook wordt ruime aandacht besteed aan zijn Joodse en niet-Joodse ontwerpen. Want Piet Cohen ontwierp fascinerende objecten met heel uiteenlopende functies: van alledaags tot meer verheven. En met heel verschillende materialen, van kunststof tot zilver.

Gebruiksvoorwerpen uit de Joodse traditie

Op de expositie zijn daarom naast diverse gebruiksvoorwerpen, zoals badkameraccessoires en koffiekopjes, ook zilveren voorwerpen uit de Joodse traditie te zien. Ook wordt ruime aandacht besteed aan Cohens Joodse monumenten, zoals het Anne Frank Memorial in Israël en zijn recente holocaustmonument in Amstelveen.

Een blikvanger is in Synagoge Groningen een complete door Piet Cohen ontworpen mobiele loofhut (soeka) van bijna 2,5 meter hoog. Dit exemplaar doet nog steeds jaarlijks dienst tijdens het Loofhuttenfeest (Soekot).

Synagoge, Folkingestraat 60 Groningen. Openingstijden: zondag, dinsdag en woensdag 13.00 – 17.00 uur, donderdag, vrijdag: 10.30-17.00 uur. Entreeprijs 4 euro. Entree+rondleiding 6 euro, 13-16 jaar / Stadjerspas / donateur SFS: 1 euro. Kinderen tot en met 12 jaar: gratis.

Te zien van zondag 25 juli tot en met vrijdag 1 oktober. Ticketreservering en bezoekersinformatie: www.synagogegroningen.nl .


Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu