Tegels eruit en groen erin. Gaat Groningen Leeuwarden opnieuw verslaan tijdens het NK Tegelwippen?

Studenten van de opleiding Grond- Weg- en Waterbouw aan het Alfa-college en studenten van de hoveniersopleiding van Terra MBO Groningen sorteren de ingeleverde stenen van het NK Tegelwippen. Foto: Harm-Jaap de Boer

Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat is het doel van het jaarlijkse NK Tegelwippen. Inwoners van Groningen kunnen vanaf 26 april ook meedoen.
Lees meer over
Stad

Insteek van het tegelwippen - georganiseerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - is dat meer dan de helft van de buurten en wijken ‘versteend’ is, terwijl veel groen er voor zorgt dat regen sneller de grond in kan waardoor overstromingen worden voorkomen en droogte wordt tegen gegaan.

Landelijk doen er zo’n 100 gemeenten mee. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt, wint de Gouden Tegel.

Hoe kan je meedoen?

Vanaf 26 april kan iedere inwoner van Groningen meedoen. Meld de verwijderde tegels eenvoudig aan via www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de tegelstand die centraal wordt bijgehouden en regelmatig gedeeld. De tegeltaxi van de gemeente kan de tegels ophalen. Wie meer dan 20 vierkante meter of meer aan tegels, kan gebruikmaken van de klimaatsubsidie. De actie loopt tot 31 oktober 2022.

Duel tegen Leeuwarden

Vorig jaar nam Groningen het tijdens het NK Tegelwippen op tegen Leeuwarden. Dat onderlinge duel met de Friezen werd glorieus gewonnen door Groningen. Op de ranglijst van alle gemeenten in Nederland eindigde Groningen met 48.300 gewipte tegels op plaats 21.

‘Dit jaar dagen we geen andere stad uit, maar gaan we wel door met de tegeltaxi’, aldus de gemeente.

Nieuws

menu