Telfout bezorgt inwoners van Haren veel te hoge huisvuilrekening

FOTO ARCHIEF

Een telfout van het Noordelijk Belastingkantoor heeft een kleine driehonderd inwoners van Haren een veel te hoge vuilnisrekening bezorgd. De fout is hersteld en een excuusbrief is onderweg. ,,Pijnlijk.’’

,,Het is altijd vervelend als er een fout wordt gemaakt in de belastingoplossing’’, erkende wethouder Paul de Rook woensdag in de gemeenteraad. ,,Maar als het dan ook nog gaat over én Haren én afvalstoffen dan is dat natuurlijk helemaal pijnlijk’’.

Dubbeltelling pijnlijk gezien gevoelig afvaldossier in Haren

Binnen de herindelingsgemeente Groningen hield Haren tot dusver zijn zogeheten diftar-systeem met gescheiden inzameling en een prijs naar de hoeveelheid ingeleverd afval. Dat bevalt uitstekend, maar volgend jaar gaat ook Haren over op het systeem van de stad zonder afvalscheiding en een vaste prijs.

Des te pijnlijker is het dat veel Harenaars vorige week een rekening kregen die veel hoger is dan ze gewend zijn. De fout is volgens De Rook ontstaan doordat de Noordelijke Rekenkamer de inzamelingskosten voor het eerste kwartaal van dit jaar per ongeluk heeft opgeteld bij het jaartotaal. De eerste drie maanden zijn dus dubbel in rekening gebracht.

Belastingkantoor stuurt excuus en neemt maatregelen

Het Noordelijk Belastingkantoor stuurt de betrokkenen volgens de wethouder deze week een excuusbrief en heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Harenaars hoeven verder niets te doen.

Wie al betaald heeft, krijgt het verschil terug. Wie nog niet heeft betaald, krijgt binnenkort een nieuwe nota en kan de oude verscheuren. En voor plaatsgenoten die pas vanaf april in Haren wonen, is de dubbeltelling niet aan de orde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu