Ten strijde tegen energiearmoede: Groningen komt met 'isolatielening' voor huishoudens met krappe beurs

In Groningen kampen veel huishoudens met energiearmoede. Met een bescheiden 'isolatielening' voor de krappe beurs wil het provinciebestuur hun financiële zorgen iets verlichten.

Groningse huiseigenaren met een krappe beurs kunnen binnenkort 2500 euro lenen tegen soepele voorwaarden om hun woning te isoleren en te verduurzamen.
Lees meer over
Stad

Deze nieuwe steunmaatregel is onderdeel van een miljoenenpakket waarmee de provincie Groningen de strijd aanbindt tegen energiearmoede en voor de ontwikkeling van meer zonneparken door lokale energiecoöperaties.

Met laag inkomen en slecht geïsoleerd huis wordt energienota onbetaalbaar

Twee weken geleden wees onderzoek door TNO nog uit dat Noord-Nederland relatief de meeste huishoudens telt die kampen met energiearmoede. Vooral Groningen telt veel inwoners met een laag inkomen en een huis dat slecht geïsoleerd is.

Veel Groningers kunnen de oplopende energierekening nauwelijks meer betalen en hebben ook niet het geld om hun woning te verduurzamen om de stroom- en gaskosten te drukken.

Pekela landelijk koploper: 14 procent ‘energiearmoede’

Pekela is zelfs landelijk koploper, daar kampt 14 procent met energiearmoede. Maar ook in het Westerkwartier, de minst getroffen gemeente in de provincie, worstelt nog altijd ruim 7 procent met het probleem.

Het provinciebestuur stelt daarom nu via de gemeentelijke kredietbanken een lening beschikbaar voor huiseigenaren die een groot deel van hun kwijt zijn aan de gas- en stroomrekening. Het geld kan bijvoorbeeld worden benut voor vloerisolatie, het dichten van kieren of andere verduurzamingsmaatregelen.

Bij commerciële banken blijft de kredietkraan stijf dicht

De regeling is volgens milieugedeputeerde Nienke Homan bedoeld voor huishoudens die bij de commerciële banken niet voor een krediet in aanmerking komen. De Groningse kredietbanken doen een inkomenstoets en verstrekken de lening. De provincie staat garant voor de financiële risico’s als huiseigenaren het geld onverhoopt niet terug kunnen betalen.

Er is budget voor 1000 leningen wat bij de maximale 2500 euro uit zou komen op zo’n 2,5 miljoen. De regeling is aantrekkelijk voor de huiseigenaren die ervoor in aanmerking komen, stelt Homan. ,,De rente ligt op 0,9 procent, maar met de winst die de maatregelen opleveren, verdienen huiseigenaren de rente en aflossing ruimschoots terug.’’

Nog eens 4,5 miljoen gaat naar fonds voor lokale energiecoöperaties

Ander onderdeel van het miljoenenpakket dat Homan donderdag presenteerde, is een nieuw fonds van 4,5 miljoen waaruit lokale energiecoöperaties geld kunnen krijgen voor het ontwikkelen van zon- of windparken. In veel Groningse dorpen werken bewonersgroepen aan plannen, maar anders dan grote commerciële projectontwikkelaars hebben zij zeer beperkte financiële middelen om die uit te werken.

Daardoor vallen zulke dorps- of streekinitiatieven volgens de gedeputeerde veel kleiner uit dan technisch mogelijk en wenselijk zou zijn. Als dorpscoöperaties in de aanloopfase meer geld hebben, kunnen ze ook grotere projecten indienen voor rijkssubsidie. Dat is volgens Homan van groot belang voor het halen van de afspraken in het landelijke klimaatakkoord en de forse groei van wind- en zonne-energie die de provincie zich ten doel heeft gesteld.

Ontwikkelingskrediet moet dorpsinitiatieven naar hoger plan tillen

Met een nieuw fonds wil de provincie lokale energiecoöperaties daarom een zetje in de goede richting geven. ,,Een professionaliseringsinjectie’’, aldus Homan.

De uitvoering komt in handen van het door de provincie bekostigde Fonds Nieuwe Doen. Dat beheert sinds 2017 een pot van 48 miljoen kredieten voor leningen aan initiatieven ter versterking van de leefbaarheid en bedrijvigheid op het Groningse platteland.

De provincie stort daar nu nog eens 4,5 miljoen bij en dekt voor nog eens 1,5 miljoen de financiële risico’s af.

Nieuws

Meest gelezen

menu