Tent te huur voor jongere in Groningen: 360 euro per maand

Foto: Jonge Socialisten Groningen.

De Jonge Socialisten Groningen, de Groningse afdeling van de politieke jongerenorganisatie van de PvdA, heeft een tent te huur gezet via Facebook, om aandacht te vragen voor de stijgende huurprijzen voor studenten en starters.
Lees meer over
Stad

,,Het is niet moeilijk, huisjesmelker zijn. Je plaatst een kamer op Kamernet voor een prijs waar geen regels aan zitten, kan gewoon 250 euro aan contractkosten vragen zonder gevolgen en hoeft nagenoeg geen onderhoud te plegen. Want als je huurder gaat klagen en je niets doet staat de huurder altijd met nul-vijf achter.”

Dat zegt Lise Deijs, voorzitter van de Jonge Socialisten Groningen.

Een tent met een oppervlakte van 6 vierkante meter is zo gek niet als je bedenkt dat je voor een kamer van dezelfde grootte in het centrum van Groningen de hoofdprijs betaalt, vindt Deijs. ,,Met een lening van DUO kan je dit misschien nog opbrengen, maar een alleenstaande starter die graag een éénkamerappartement wil moet of 800 euro per maand betalen of, wanneer het betaalbaar is à 600 euro, zo’n 2.400 euro per maand verdienen om in aanmerking te komen. Dit kan zo niet langer.”

Snel van Kamernet verwijderd

De tent die te huur staat op Facebook was eerst ook beschikbaar op Kamernet, maar werd daar snel weer verwijderd. ,,Niet gek natuurlijk, maar waarom worden advertenties met contractkosten niet weggehaald?”

Iedereen één huis

Oud-voorzitter van de Jonge Socialisten en kandidaat-Tweede Kamerlid Julian Bushoff wil een Prins Bernhardbelasting instellen voor iedereen die meer dan vijf huizen verhuurt. ,,Van dat geld gaan we meer betaalbare woningen bouwen. Niemand heeft namelijk 560 huizen nodig om mee te speculeren, maar iedereen heeft wel één huis nodig om in te wonen.”

Ook wil de PvdA huisjesmelkers aanpakken en jongeren beschermen tegen te hoge huren en andere misstanden. Een vergunning om kamers te kunnen verhuren zoals in Groningen nodig is zou in heel Nederland ingevoerd moeten worden, vindt de partij.

Woningruil

Een goed begin, vinden de Jonge Socialisten Groningen. Maar woningruil zou ook een oplossing kunnen zijn, vinden ze, voor mensen die kleiner of juist groter willen wonen. ,,We moeten nu creatief zijn.” Sowieso moet er een oplossing komen waarmee huurders duurzaam worden beschermd. ,,Dat doen we als Nederland nu echt niet genoeg.”

Nieuws

Meest gelezen

menu