Opritten in Groningen krijgen (gratis) een groen jasje. Gemeente zoekt vrijwilligers

Een van de zeven alternatieven. Foto: Gemeente Groningen

Verspreid over de gemeente Groningen worden tien opritten van een groen jasje voorzien; de stenen eruit en gras en/of struiken erin. De gemeente, die de pilot ‘groene opritten’ woensdag aftrapte, zoekt inwoners die willen meedoen. Deelname is gratis.

Doel is beter bestand te zijn tegen veranderingen in het klimaat, met periodes van extreme hitte en overvloedige regenval tot gevolg.

‘Aanmoedigen over alternatieven na te denken’

‘Veel inwoners van de gemeente Groningen kiezen ervoor om hun voortuin volledig te bestraten en als oprit voor hun auto te gebruiken’, ligt wethouder Glimina Chakor in een persbericht toe. ‘Dat is begrijpelijk vanuit het perspectief van de autobezitter, maar niet erg goed voor je leefomgeving. Daarom willen we mensen aanmoedigen om over alternatieven na te denken.’

Uitgangspunten zijn dat bij een bestrate voortuin het water bij hevige regenbuien nergens naartoe kan, en dat zo’n tuin in de zomer veel heter wordt dan een tuin met gras en/ of struiken. In zo’n tuin is bovendien niets te vinden voor vogels, vlinders en bijen; geen voedsel, nestgelegenheid of schuilplek.

Deelnemers kunnen kiezen uit zeven varianten

De pilot Groene opritten moet aantonen dat dit anders kan, zónder parkeerruimte in te leveren. Het idee is simpel: tien opritten, verspreid door de gemeente, worden voorzien van een groen jasje. Met gras, houtsnippers of kiezels. Voor de helft of geheel bedekt met groen of juist gecombineerd met waterdoorlatende bestrating. Deelnemers kunnen kiezen uit zeven varianten.

Deelname is gratis. Kosten voor aanleg en materialen worden dus vergoed.

(Tekst leest door onder de foto)

Belangstellenden kunnen zich tot 1 november online aanmelden. Ze moeten daarbij ook een foto van de huidige oprit uploaden.

Nieuws

menu