Tienduizend kerstpakketten voor minima aangekomen bij stichting Quartermasters in Groningen

Evert Sulman (rechts) overziet de levering van de kerstpakketten.

Tienduizend kerstpakketten voor Groningse minima zijn vandaag afgeleverd in een loods aan de Ulgersmaweg. Evert Sulman van stichting Quartermasters is er maar druk mee.
Lees meer over
Stad

Vier jaar geleden begon hij met zijn Quartermasters met een kleinschalige actie. ,,Het jaar daarna sloten Student en Stad zich aan, samen met Vindicat en Albertus . Toen zaten we op 550 pakketten.”

Een jaar later sprong ook het Leger des Heils in het project en werden er 1200 pakketten onder minima verdeeld. Dit jaar maakt de actie een nog grotere sprong. ,,We hebben de gemeente benaderd en die wilde wel meedoen zodat iedereen met een Stadjerspas een pakket krijgt. Het gaat nu dus om tienduizend pakketten. De gemeente betaalt voor de inhoud van een deel van het pakket: de houdbare etenswaren.”

Kerstpakketten zijn politiek heet hangijzer geworden

Maar er doen veel meer partijen mee. Het Leger Des Heils stopt in ieder pakket een bon van 15 euro voor de kledingbank en Kringloop Plus bonnen van een tientje. Kerken collecteren, studentenverenigingen organiseren activiteiten om geld in te zamelen. ,,Al met al zijn er vijftig partijen betrokken.”

Sulman opent een van de net geleverde pakketten: koffiemelk, gevulde koeken, pastasaus, een luxe koffie, alles houdbaar, basale etenswaren. ,,We voegen ook nog wat puzzels toe voor kinderen. Uit de feedback van vorige jaren blijkt verder ook dat er behoefte is aan schriften.”

De kerstpakketten zijn, zonder dat Sulman er op zat te wachten, een politiek heet hangijzer geworden. Weliswaar subsidieert de gemeente Groningen het pakket van de Kwartiermakers, tegelijkertijd werden de jaarlijkse speelgoed- en voedselbonnen voor minima in de stad geschrapt.

 

Dat leidde tot politieke onrust. Vorige week demonstreerden SP, Partij voor de Dieren en Stadspartij op de Vismarkt omdat ze vinden dat deze bonnen (waarmee minima zelf iets kunnen uitzoeken) behouden moeten blijven.

Wethouder Isabelle Diks van armoede wijst er intussen op dat in de gemeenteraad is afgesproken dat de gemeente zich meer richt op het oplossen van het armoedeprobleem . Om die doelstelling te bekostigen worden sommige armoedeverlichtende maatregelen, zoals de kledingbonnen, afgeschaft. SP, Stadspartij en De Partij van de dieren zijn inmiddels een petitie voor het behoud van de speelgoed- en kledingbonnen gestart.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu