Tot in de jaren 70 was het druk op het spoor bij Moesstraat in Groningen. Nauwlettend houdt de spoorwegwachter het verkeer in de gaten. Wie kent de spoorwachter?

Spoorwegovergang Moesstraat, 1972. Foto: Bureau Voorlichting gem. Groningen, Groninger Archieven

Een fraai doorkijkje op de drukke spoorwegovergang in de Moesstraat in de stad Groningen begin jaren 70. Over de schouder van de spoorwegwachter door het raam zien we twee overstekende kinderen op de rails.
Lees meer over
Stad

Dwars door het beeld rijdt een kenmerkende rode bus van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf, de voorloper van Arriva en Qbuzz.

In het wachtershuisje is onder het briefje het treinenschema te zien. De kerstcactus op de kast met drukknoppen geeft enige gezelligheid aan het geheel. Maar wie kent de spoorwegwachter? Stuur een mail naar m.hermse@groningerarchieven.nl .

De overgangen in de Moesstraat en verderop bij de Asingastraat worden elektrisch bediend door middel van drukknoppen in de wachtposten. De spoorwegwachter hoort een belletje als signaal dat de trein eraan komt. Hij draait vervolgens de bomen naar beneden en zet het sein op veilig, zodat de trein kan passeren.

Handmatige bediening

Omdat de slagbomen handmatig bediend worden blijft het risico bestaan op een aanrijding als de bomen niet tijdig worden gesloten. Op de foto zie je bovendien dat het vrij gemakkelijk is om bij het spoor te komen, hetgeen regelmatig voor onveilige situaties zorgt. Dit verandert tussen 1971 en 1973 tijdens de werkzaamheden aan station Groningen Noord. Het oude Noorderstation wordt afgebroken en vervangen door een nieuw, hoog gelegen station. Ook de spoorbaan gaat omhoog en de overgang in de Moesstraat wordt vervangen door een tunneltje.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Bij Herinnerings in beeld wordt de geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A.

Nieuws

menu