Twee wetenschappers UMCG in Groningen krijgen samen ruim half miljoen euro voor onderzoek naar hart- en vaatziekten

Foto: Unsplash

De onderzoekers Wouter Meijers en Martijn Hoes van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgen van de Hartstichting een beurs van respectievelijk ruim 245 duizend en 270 duizend euro voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Het gaat om zogeheten Dekkerbeurzen, persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks worden uitgereikt. Dit jaar krijgen tien onderzoekers, onder wie Wouter Meijers en Martijn Hoes, zo’n beurs.

Hartschade bij immunotheraptie

Wouter Meijers gaat onderzoeken hoe immunotherapie - waarbij medicijnen ervoor zorgen dat uitgeschakelde cellen van ons immuunsysteem kankercellen weer onschadelijk kunnen maken - leidt tot schade aan het hart, en of het mogelijk is deze schade tegen te gaan.

Daarnaast wil hij onderzoeken of het beter is de immunotherapie (tijdelijk) stop te zetten bij patiënten die tijdens de immunotherapie een hartinfarct krijgen.

Hartfalen door zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen krijgen tijdens of vlak na de zwangerschap hartfalen. Het hart van een zwangere vrouw verbruikt vetten om aan extra energie te komen.

Na de zwangerschap schakelt het hart weer terug op suikers en vetten. Martijn Hoes ontdekte dat dit bij hartspiercellen van deze hartfalenpatiënten niet snel genoeg gebeurt.

Omdat zwangerschapshormonen bepalen hoe het hart energie verbruikt, onderzoekt Hoes hoe hormonen de stofwisseling in hartcellen kunnen verstoren. Daarvoor maakt hij hartcellen uit stamcellen die gekweekt zijn uit huidcellen van deze vrouwen.

Zo kan Martijn achterhalen welke genen niet goed reageren op veranderingen in hormonen. Ook bestudeert hij of bepaalde medicijnen de hartcellen kunnen beschermen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu