UMCG biedt online cursussen aan voor ouderen om hersenen fit te houden

Foto: Shutterstock

Het UMCG biedt in het kader van het Lang-Cog onderzoek online cursussen Engels en gitaar spelen aan voor 65-plussers.

Doel van het onderzoek is om te achterhalen wat er gebeurt in de hersenen van 65-plussers wanneer zij een nieuwe complexe vaardigheid leren. De onderzoekers zoeken daarom deelnemers die willen meedoen aan een online cursus Engels of gitaar. De online cursussen starten eind juni en duren tot eind september.

Loting

Deelnemers kunnen niet zelf kiezen aan welke cursus ze meedoen, ze worden ingeloot voor één van de twee cursussen. ‘We zoeken mensen tussen de 65 en 85 jaar oud, die niet zo goed zijn in het spreken en begrijpen van Engels en niet vloeiend een andere taal dan Nederlands spreken of begrijpen,’ vertelt UMCG-onderzoeker Saskia Nijmeijer. Wat betreft de cursus gitaar spelen is het van belang dat ze ‘weinig tot geen ervaring hebben met het spelen van een muziekinstrument’.

Dementie

De onderzoekers van het UMCG en de RUG vergelijken het functioneren van de hersenen en het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen. Zo hopen ze aanwijzingen te vinden over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan. ‘Uit eerdere onderzoeken weten we dat het spreken van meerdere talen, het spelen van een muziekinstrument en kunstzinnigheid beschermend kunnen zijn tegen stoornissen die het denkvermogen beïnvloeden, zoals dementie’, meldt Nijmeijer.Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu