UMCG in Groningen neemt slikstoel in gebruik. 'Jurre heeft weer energie om stout te zijn'

De slikstoel werd officieel in gebruik genomen door hem te overhandigen aan de 11-jarige Jurre. Foto: UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft dinsdag een zogeheten slikstoel in gebruik genomen. Deze stoel maakt het gemakkelijker kinderen met slikproblemen te helpen.
Lees meer over
Stad

Baby’s en kinderen kinderen kunnen door bijvoorbeeld hersenbeschadiging, hartproblemen, spierziektes en syndromen grote moeite hebben met slikken. ‘Verslikken in voeding of drinken, maar ook verslikken in het eigen speeksel, kan ervoor zorgen dat een kind vaak ziek is, of moeite heeft met ademhalen’, licht UMCG-logopedist Florentine Schepers in een persbericht toe.

Slikvideo

Deze kinderen worden onderzocht door het team kinderlogopedie van het UMCG Centrum voor Revalidatie en de afdeling radiologie van het UMCG. Onderdeel van dit onderzoek is het maken van een slikvideo.

Schepers: ‘Op basis van zo’n video kunnen we goed zien welke substanties voor problemen zorgen en kunnen we een goed voedingsadvies geven. We adviseren dan bijvoorbeeld om alleen nog toetjes-achtige substanties te eten, of juist alleen drinken. En in sommige gevallen komt er zelfs uit dat een kind beter niets meer kan eten of drinken.’

Betere houding in de slikstoel

Het maken van zo’n slikvideo is vaak lastig. Het is lastig om kinderen, die vaak in een rolstoel zitten, op een ‘gewone stoel’ in de juiste houding te krijgen. Kinderen moeten daarom soms bij een ouder op schoot zitten, wat ervoor zorgt dat ook deze ouder in het stralingsgebied zit.

De slikstoel, die is ontworpen om dit onderdeel van het onderzoek te verbeteren, is op maat instelbaar voor kinderen van 2 tot 18 jaar; en is met een bijpassend kuipje geschikt voor baby’s.

De stoel is ontworpen door studenten van de opleiding Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, vervolgens gebouwd door kunstenaar Hèlen Meek en tot slot beschilderd door kunstenares Mariëlle Dijkstra.

Inner Wheel Groningen-Oost sponsorde de stoel met een bedrag van 4000 euro.

Voedingsadvies pakt goed uit

De slikstoel is dinsdag officieel in gebruik genomen door hem aan te bieden aan de 11-jarige Jurre, patiënt in het UMCG. Schepers: ‘Jurre is een kwetsbare jongen, die vaak ziek was. Hij hoestte de hele dag en was daardoor heel moe. Hij had regelmatig een longontsteking.’

Jurre was een van de eerste kinderen, bij wie een slikvideo werd gemaakt. Schepers: ‘We zagen op de slikvideo direct dat het niet goed ging. Dat de voeding zonder te hoesten zijn luchtpijp inliep. Het had grote consequenties. Samen met artsen, logopedie en zijn ouders besloten we dat Jurre niet meer met de mond moest eten en alles via de sonde binnen zou moeten krijgen. Het had een enorme impact op hem: een jongen die zó genoot van eten en drinken.’

Het voedingsadvies pakte goed uit. Schepers: ‘Jurre hoest niet meer de hele dag, is niet meer zo moe, heeft geen longontstekingen meer, kan de dagen op school beter volhouden en kan langer opblijven. Hij heeft weer energie om zich te ontwikkelen, om te sporten en te spelen en is af en toe een beetje stout. Hij drinkt nu alleen water en heeft zijn eigen waterijsjes.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu