Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt half miljoen voor onderzoek naar virtual reality-app tegen stress

Foto: Pixabay

Catheleine van Driel en Catheleine van Driel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgen een half miljoen euro voor onderzoek naar het verminderen van stress met een virtual reality-app. Het onderzoek richt zich op mensen met depressie, psychose, bipolaire- of angststoornis.

Psychiater Wim Veling en arts in opleiding tot psychiater Catheleine van Driel gaan onderzoeken of de interactieve VR-natuuromgevingen van de app VRelax helpen om te ontspannen, stress te verlagen en slaap te verbeteren. De verwachting is dat verbetering van deze leefstijlfactoren leidt tot een gunstiger beloop van de psychiatrische ziekten.

Zwemmen met dolfijnen

Mensen kunnen de app VRelax thuis gebruiken, met een VR-bril. De app, die samen met patiënten is ontwikkeld, voorziet in tientallen ontspannende en interactieve natuuromgevingen. Variërend van zwemmen met dolfijnen tot ontspannen op het strand of spelen met sterren in de lucht. De gebruiker kan hier zelf uit kiezen.

Deelnemers gebruiken de app dagelijks een aantal weken thuis om te ontspannen en hun slaap te verbeteren. Daarbij wordt gemeten wat het effect is van VRelax op psychische en lichamelijke signalen van stress, evenals ervaren uitgerustheid en slaapkwaliteit.

Ook kijken de onderzoekers naar het korte- en lange termijn effect op psychiatrische symptomen, terugdringen van medicatiegebruik, sociaal functioneren, kwaliteit van leven en kosten voor de maatschappij.

185 patiënten doen mee

De komende 4 jaar nemen 185 patiënten deel aan dit onderzoek. De eerste deelnemers kunnen in de tweede helft van 2021 beginnen.

Het onderzoek is een vervolg op een kleinschaliger onderzoek in het UMCG waaraan 50 poliklinische patiënten met psychische problemen meededen. Dit liet ziet dat VRelax een groter effect had op het verbeteren van negatieve gemoedstoestanden, zoals angst en verdriet, dan gewone ontspanningsoefeningen.

Het onderzoek vindt plaats in het UMCG, bij Lentis en bij huisartsenpraktijken in de regio. De onderzoekers werken samen met de Technische Universiteit Twente.

ZonMW-programma

Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit het ZonMW-programma leefstijlgeneeskunde . ZonMW wil hiermee onderzoek stimuleren naar de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies bij diverse (chronische) ziekten en aandoeningen.

Het project wordt uitgevoerd in samenspraak met patiënten, ervaringsdeskundigen, behandelaren en zorgverzekeraars.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu