Raad van State zet punt achter vete over studentenflat Helpman

Raad van State ANP

De gemeente Groningen hoeft niet alsnog groen licht te geven voor een nieuw studentencomplex aan de Jullensstraat in de wijk Helpman. De Raad van State haalt een streep door een vonnis van de Groningse rechtbank dat de bouw mogelijk maakt.
Lees meer over
Stad

Daarmee zet de RvS een definitief punt achter een jaren slepende vete tussen de gemeente en de Drentse vastgoedontwikkelaar J. van der Werff Holding. Die kreeg al in 2012 vergunning voor de sloop van de voormalige technische groothandel Hakro en de bouw van een vier verdiepingen tellend kantoor- en wooncomplex met 121 studenteneenheden.

Vijf jaar na vergunning nog niet gebouwd

Toen er na vijf jaar echter nog geen begin met de sloop en nieuwbouw was gemaakt, trok de gemeente de vergunning in. Het vastgoedbedrijf stapte daarop naar de Groningse rechtbank.

Die oordeelde dat de ondernemer nog wel degelijk recht had op een vergunning. De gemeente had bij de intrekking van de vergunning zwaarder moeten meewegen dat Van der Werff naar eigen zeggen inmiddels een miljoen euro had geïnvesteerd in de voorbereiding van het project.

De vastgoedondernemer claimt dat de bouw mede zo lang op zich liet wachten omdat de gemeente de vroegere Hakro-locatie inmiddels wilde meenemen in de herontwikkeling van een veel groter gebied, tussen Jullensstraat, Van Schendelstraat en Hora Siccamasingel. Duidelijkheid daarover liet lang op zich wachten.

RvS: Wachten op gemeente was eigen beslissing ontwikkelaar

De Raad van State vindt dat echter geen reden voor de projectontwikkelaar om het project niet binnen de voorgeschreven termijn te realiseren. Het was zijn eigen beslissing om zijn vergunning zo lang ongebruikt te laten, stelt de Raad. Daarvoor kan hij de gemeente niet aansprakelijk stellen, evenmin als voor het geld dat hij ondertussen in de voorbereiding stak.

Om een schadevergoeding lijkt het de ondernemer echter wel te doen. De Hakro-locatie is niet in zijn eigendom, maar inmiddels aangekocht door de Groningse vastgoedontwikkelaar Veldboom. Die heeft samen met de gemeente nu een stedebouwkundig plan ontwikkeld voor de herontwikkeling van het hele gebied tussen Jullensstraat, Van Schendelstraat en Hora Siccamasingel.

Nieuwe eigenaar wil nog dit jaar van start met Jullensblok

De bouw van dit Jullensblok gaat naar verwachting begin volgend jaar van start. Het plan omvat zes bouwblokken van drie tot zeven bouwlagen. Daarin komen in totaal 270 luxe appartementen in een parkachtige omgeving waarin ook de Finse school en de bestaande monumentale bomen worden opgenomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu