Veel teleurgestelde stappers, maar nachtelijke toegangsstop voor Groningse horeca beleeft soepele première

De 'toegangsstop' voor de Groningse binnenstadshoreca zorgde vrijdagnacht vlak voor lange rijen voor de deuren om half twee. Veel stappers wachtten tevergeefs op een plekje binnen. Foto: Reyer Boxem

Lange rijen voor de deuren, veel stappers die om half twee teleurgesteld naar huis moesten, maar verder beleefde de nachtelijke ‘toegangsstop’ voor de Groningse binnenstadshoreca vrijdag een soepele première.

Alle kroegen, eetgelegenheden en verkooppunten van snacks en lachgas binnen de diepenring rond het centrum mogen voorlopig op vrijdag- en zaterdagnacht geen klanten meer binnen laten vanaf half twee. Alleen wie op dat tijdstip binnen is, mag blijven tot de normale sluitingstijd. Ook de terrassen moeten uiterlijk een half uur daarna leeg zijn.

Binnenstad werd te druk door toestroom van buiten

Met die maatregel willen de Veiligheidsregio Groningen en burgemeester Koen Schuiling het coronarisico inperken nu het aantal besmettingen weer langzaam oploopt. De afgelopen weken werd het in de Groningse binnenstad te druk op straat.

Dat komt ook doordat de vrije horecasluitingstijden in Groningen vooral op vrijdag- en zaterdagnacht veel stappers uit andere delen van het land en Duitsland naar de stad trekken. Daarbij zijn veel gasten door royale inname van alcohol en ook lachgas na twee uur slecht aanspreekbaar op hun gedrag, zegt burgemeester en VRG-voorzitter Schuiling.

Uitgaansstraten stromen vlot leeg na ‘toegangsstop’

Vrijdagnacht stroomden de uitgaansstraten vlot leeg nadat de deuren om half twee dicht gingen. Binnen een kwartier hingen alleen nog groepjes teleurgestelde stappers rond die vergeefs in de rij hadden gestaan in de hoop op een plekje binnen. Maar van de gebruikelijke drukte op de Grote Markt en Poele- en Peperstraat was geen sprake.

Ook de terrassen waren lang voor de deadline van twee uur leeg en opgeruimd. Daarmee houdt de binnenstadshoreca zich keurig aan de nieuwe coronamaatregels. Ook al zijn veel ondernemers na het omzetverlies door de gedwongen sluiting van de afgelopen maanden niet blij met deze breuk met de Groningse traditie van vrije sluitingstijden.

Brancheorganisatie wil deuren later in de nacht dicht

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland pleit voor een ‘toegangsstop’ later in de nacht om de uitstroom van klanten geleidelijker te laten verlopen. KHN beraadt zich op de juridische stappen om dat af te dwingen.

 

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu