Laatste bus op de Grote Markt. Voor een paar dagen...

Dinsdagavond reden er nog bussen over de Grote Markt in Groningen. Foto: DvhN

Dinsdagavond was dit nog een van de vele bussen op de Grote Markt in Groningen, maar vanaf woensdag komt er een paar dagen geen enkele meer voorbij.

De stad heeft het plein voor vier dagen bus-vrij gemaakt. Tot en met zaterdag worden ‘s middags verschillende fietsroutes getest en gekeken wat het effect is op de Oosterstraat, als daar helemaal geen fietsers meer mogen komen. Ook de Gelkingestraat is bij de test betrokken. In beide straten mogen ‘s middags afwisselend even veel, meer of juist geen fietsers meer komen.

Groningen neemt tegelijkertijd een voorproefje op een mogelijke herinrichting met bebouwing aan de voet van de Martinitoren. Op de plek van de brede Kreupelstraat aan de noordwand stond tot de bevrijding in 1945 ook een gebouw.

Rooilijn van de oostwand op oorspronkelijke plek

De stad bracht de afgelopen jaren de rooilijn van de oostwand naar z’n oorspronkelijke plek terug. Die was na de oorlog naar achteren geplaatst om meer ruimte voor verkeer te maken. Het versmallen van de Kreupelstraat past naadloos bij die beweging.

De gemeente ziet daar nu kans voor omdat in 2022 alle busroutes over de Grote Markt verdwijnen. Die verhuizen dan naar de Diepenring om in het stadshart meer ruimte voor fietsers en wandelaars te maken.

Het Gedempte Zuiderdiep wordt de centrale bushalte voor de binnenstad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu