Grote angst voor uitbreiding vogelgriep nadat ziekte toeslaat in kippenschuur Grijpskerk

Nadat in Grijpskerk de vogelgriep werd vastgesteld, zijn de kippen direct vergast en afgevoerd. Foto: Jan Willem van Vliet

Niet bij wilde vogels in de natuur, maar in een afgesloten kippenschuur bij Grijpskerk heeft de golf aan vogelgriepgevallen in ons land nu ook de provincie Groningen getroffen.

Uit het pluimveebedrijf bij Grijpskerk worden woensdag 48.000 dode witte en bruine legkippen weggehaald. Ze zijn dinsdag meteen nadat de ziekte was vastgesteld, vergast in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens een medewerker van de dienst sloeg de kippenboer maandag alarm door een ongewoon groot sterftegevallen onder zijn dieren in een van zijn schuren. In overleg met de dierenarts werd de inspectie gewaarschuwd, die maandagavond monsters nam.

Volgens een medewerker van de dienst lijkt het erop dat de besmette kippen aan de Westerhornerweg in Grijpskerk (in de polder tussen het spoor en het Van Starkenborghkanaal) niet buiten zijn geweest. Het is vooralsnog een raadsel hoe ze zijn besmet. De schuur met uitloopkippen (die voor de ophokplicht wel buiten kwamen) was niet besmet.

Strenge maatregelen tegen verspreiding

In het Fries-Groninger grensgebied rond de boerderij zijn strenge maatregelen van kracht om verdere verspreiding te voorkomen. Zo is alleen onder strenge voorwaarden vervoer van eieren, melk en vlees mogelijk. Commerciële en hobbymatige pluimveehouders mogen hun dieren niet meer vervoeren.

De vervoersbeperking geldt in een zone van 10 kilometer rond de getroffen boerderij tussen de autosnelweg Groningen- Drachten (A7), Zuidhorn, het Lauwersmeer en Kootstertille. In dat gebied liggen plaatsen als Zuidhorn, Grootegast, Grijpskerk, Surhuisterveen, Buitenpost en Kollum.

Slachterij

Voor de grote pluimveeslachterij 2Sisters Storteboom in Kornhorn is meteen een uitzondering gemaakt. Het bedrijf kan 440.000 dieren per dag slachten. Vrachtwagens mogen ernaartoe via de kortste weg vanaf de A7. Begin 2018 lag het bedrijf twee dagen stil na een uitbraak van de vogelgriep in Oldekerk.

Vogelgriep keerde sindsdien geregeld terug in Nederland. De vorige ophokplicht, voor commerciële bedrijven, duurde van 12 februari tot en met 29 april. Die werd verlengd na het opduiken van het virus bij een kalkoenhouderij over de Gronings-Duitse grens bij Aurich.

Dat de vogelgriep dit najaar opnieuw ergens in het Noorden zou opduiken, was verwacht omdat er al extreem veel gevallen zijn gemeld. Vooral onder wilde watervogels. Vanwege de uitbraak geldt er sinds 20 oktober al een landelijke ophokplicht.

Virus uit Rusland

Deskundigen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit concludeerden vorige maand dat twee dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht) waarschijnlijk waren besmet door een virus uit Rusland. Dat zou met trekvogels naar Nederland zijn gebracht en zich in deze tijd van het jaar snel onder grote groepen watervogels kunnen verspreiden.

Langs de Waddenkust in Friesland zijn eind oktober en vorige week honderden dode vogels gevonden waarvan een deel zeker met vogelgriep was besmet. De NVWA stelde het virus de afgelopen tijd ook al vast bij twee pluimveebedrijven in Altforst en Puifluik, in Gelderland.

De NVWA roept mensen op de vondst van drie of meer dode wilde eenden, zwanen of ganzen te melden bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten (1 of 2 bij het Dutch Wildlife Health Centre). Hobbypluimvee- of vogelhouders kunnen dode dieren melden bij hun dierenarts (en op eigen kosten laten onderzoeken).

Nieuws

menu