Verkeerschaos in en rondom Groningen vanwege gekantelde vrachtwagen op knooppunt Reitdiep

Gekantelde vrachtwagen bij knooppunt Reitdiep.

Tien kilometer file en langzaam rijdend en stilstaand verkeer op de gekste plekken in de stad: autorijdend Groningen kwam er dinsdag door een ongeluk achter dat de zuidelijke ringweg dicht is.
Lees meer over
Stad

De eerste tien weken van Operatie Julianaplein, die met angst en beven tegemoet was gezien, verliepen verkeerstechnisch zonder al te grote problemen. Maar uitgerekend in de eerste week van de meivakantie ging het dinsdag aan het begin van de middagspits toch nog mis.

Gestrand

Door een gekantelde vrachtwagen op knooppunt Reitdiep (de kruising van de ringweg met de Friesestraatweg) strandden weggebruikers vanuit de richting Hoogezand (A7) en de Eemshavenweg op de noordelijke en oostelijke ringweg.

Een vrachtwagen van een transportbedrijf uit de kop van Noord-Holland viel rond 14.45 uur om in de scherpe bocht naar de westelijke ringweg en blokkeerde beide rijstroken. Volgens omstanders hielpen voorbijgangers de chauffeur om uit zijn vrachtwagen te komen.

De chauffeur werd door ambulancemedewerkers onderzocht en naar het ziekenhuis gebracht. Bij het ongeluk waren voor zover bekend geen andere voertuigen of personen betrokken. Het duurt naar verwachting circa zes uur voordat de weg weer vrij is.

Gevolgen

De gevolgen voor het andere verkeer waren ondanks de vakantierust groot omdat de bocht precies in de omleidingsroute voor de A7 ligt. Weggebruikers konden alleen rechtdoor en reden bij Reitdiephaven de N355 af en de andere kant weer op.

Veel meer dan weggebruikers te adviseren om naar Zuidbroek (terug) te rijden en via de N33 naar Assen te gaan, kon Groningen Bereikbaar niet doen om de file te vermijden.

Weggebruikers die zelf op zoek gingen naar een alternatief kozen vanaf Driebond vooral voor de route dwars door de stad langs het Hoofdstation. Dat resulteerde in grote drukte op onder meer de Sint Petersburgweg en de Sontweg.

Ook op andere binnenwegen - zoals de Petrus Campersingel, de Eikenlaan en de Diepenring in de stad en de weg van Waterhuizen naar Glimmen - was het veel drukker dan anders.

Spits

Groningen Bereikbaar verwachtte deze week juist minder verkeersoverlast vanwege de vakantie. De organisatie sprak vorige week van een stabielere situatie. In de spits is het al een tijdje drukker dan gehoopt.

Tijdens Operatie Julianaplein in dat knooppunt deels gestremd en de Zuidelijke Ringweg altijd wel ergens afgesloten. Dat is nu het geval op de routes van Hoogezand naar Assen en Drachten (vice versa). Nu is de route Assen-Drachten / ring west (vv) toegankelijk.

Op maandag 9 mei gaat een tijdelijk Julianaplein open. Er is dan een T-splitsing waar alle drie richtingen weer met elkaar zijn verbonden. Voordat het zo ver is gaat het knooppunt vanaf vrijdagavond 6 mei even helemaal dicht.

Nieuws

menu