Groningen doet vuurwerk in de ban, maar nu nog niet

Vuurwerkshow: Groningen ziet er geen heil in zolang consumenten siervuurwerk nog gewoon in de winkel kunnen kopen en afsteken rond de jaarwisseling. Foto: Archief DvhN

Een volledig verbod op de verkoop van vuurwerk in Groningen is voor de komende jaarwisseling niet haalbaar. Zo’n maatregel gaat de gemeentepolitiek een stap te ver.
Lees meer over
Stad

Toch verwacht burgemeester Koen Schuiling binnen afzienbare termijn een landelijk vuurwerkverbod. Hij komt begin volgend jaar met een stappenplan om dat proces in goede banen te leiden zodra Den Haag besluit om alle consumentenvuurwerk in de ban te doen, beloofde hij woensdag aan de gemeenteraad.

Centrale vuurwerkshow als alternatief voor oudjaarstraditie

Schuiling denkt onder meer na over de centrale vuurwerkshows en andere alternatieven voor liefhebbers van de oudjaarstraditie. Voorlopig is hij echter al heel tevreden dat het kabinet voor komend oudjaar de verkoop van knalvuurwerk en zogeheten singleshots gaat verbieden. Alleen siervuurwerk mag nog worden verkocht aan consumenten.

Dat is al een forse stap in de goede richting, zegt Schuiling. ,,Ook in Groningen zien we steeds meer excessen rondom vuurwerk dat weinig meer met vuurwerk te maken heeft. Feitelijk gaat het om explosieven. Als je ziet wat voor schade dat veroorzaakt, ook bij dieren: dat heeft niks meer te maken met een leuk feest.’’

‘Plaatselijk vuurwerkverbod is niet te handhaven’

Nu alvast vooruitlopen op Haagse besluitvorming met een verbod op lokaal niveau, zoals onder meer Rotterdam, Amsterdam en Arnhem van plan zijn, is volgens Schuiling echter onverstandig. Politie en gemeente hebben volgens hem niet de menskracht - ,,ook nog zonder corona’’ - om zo’n verbod te handhaven.

,,Als we willen dweilen met de kraan open moeten we niet gek staan te kijken als er hier en daar een kelder onderloopt’’, waarschuwt Schuiling de voorstanders van zo’n plaatselijk verbod. Vooral de Partij voor de Dieren wil al komende oudjaarsnacht af van alle vuurwerk vanwege de ,,enorme schade aan natuur en milieu.’’ ,,Voor veel mensen is vuurwerk de hel’’.

Al te drastische stappen ‘ondermijnen draagvlak bij bevolking’

Ook GroenLinks wil zo snel mogelijk van het vuurwerk af, zegt fractievoorzitter Mirjam Wijnja. ,,Als iemand nu vergunning zou vragen voor een feest met zóveel schade en gedonder, zouden we dat weigeren.’’ Toch is een algemeen lokaal verkoopverbod ook haar een stap te ver.

Al te drastische stappen ondermijnen het draagvlak bij de bevolking, vreest de GroenLinks-fractievoorzitter. De gemeente moet de tijd nemen voor een omschakeling, nuanceerde Wijnja haar oproep tot een vuurwerkban van eerder deze week in onder meer deze krant. Niet nu ineens een verbod, maar ,,elk jaar een paar kleine dingetjes, zoals twee vuurwerkvrije zones erbij.’’

Op zoek naar geld voor dure vuurwerkshows

Onderdeel van zo’n stappenplan moet volgens Schuiling een uitbreiding van het aantal centrale vuurwerkshows zijn, die liefhebbers een alternatief kunnen bieden. Daarvoor moet hij echter wel eerst op zoek naar geld. De 68.000 euro die de raad vorig jaar vrijmaakte, is bij lange na niet genoeg voor zulke dure shows.

,,Misschien dat er bij het aftelmoment op de Vismarkt nog net een lasershow af kan, maar dan houdt het wel op.’’ De vuurwerkshow die Ten Boer nu al kent, kon afgelopen jaarwisseling alleen doorgaan omdat de gemeente daar ,,in de plooien van de begroting’’ nog wat geld voor werd gevonden.

Gemeente stimuleert vuurwerkinitiatieven in wijken en straten

Voor de komende jaarwisseling houdt Schuiling het daarom nog bij een kleine uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones. Naast de bestaande locaties rond onder meer zorgcentra is vuurwerk op oudjaarsnacht voortaan ook taboe in het Burgemeester Boermapark in Haren. Ook zal de gemeente initiatieven van bewoners stimuleren om vuurwerk centraal in wijken of straten af te steken.

Voor het altijd onrustige Hoogkerk wil de burgemeester afspraken maken met ,,de goedwillende meerderheid’’ in het dorp om oudjaarsnacht feestelijk te houden. Jongeren maken al jaren amok in het dorp en de politie moet eraan te pas komen om het niet volledig uit de hand te laten lopen. Schuiling wil daarom activiteiten opzetten om de notoire relschoppers in Hoogkerk ,,iets minder zuurstof in te blazen zodat we daar eindelijk eens een keer de angel eruit kunnen trekken.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu