WarmteStad klopt aan in nieuwe wijk: Nu is Selwerd aan de beurt

Na de Zernike Campus en Paddepoel Noord gaat de aanleg van het warmtenet in Groningen nu verder in Selwerd. Hier liggen buizen klaar in De Larix. Foto: DvhN

WarmteStad hoopt binnenkort de eerste grote gebouwen in de Groninger wijk Selwerd, zwembad De Parrel en de Vensterschool, aan te sluiten op haar warmtenet.

,,We zijn aan de rand van Paddepoel aangekomen en steken nu over naar de volgende wijk’’, zegt projectleider René Plat van het nutsbedrijf. Voor de oversteek van de Dierenriemstraat bij het winkelcentrum naar het zwembad, bereidt aannemer A Hak een ondergrondse boring voor.

Diep onder sportveld door

Dat zal vanaf volgende week goed te zien zijn in de wijk, verwacht Kees Hoogstraten van het bedrijf. ,,Maar wel een eindje verderop. We gaan de warmtebuizen alvast aan elkaar zetten op het Sleedoornpad, het fietspad achter het Kamerlingh Onnescollege. Zodra alles klaar ligt en we de boormachine kunnen inschakelen, gaat de buis in één keer de grond in.’’

Er is voor een boring over 180 meter gekozen omdat er pal langs de Eikenlaan weinig ruimte is voor de twee buizen (een met heet water, de ander gaat retour). De boring gaat onder het voetbalveld van Mamio door. De diepte (ruim 15 meter) is nodig vanwege de plannen voor een tunnel bij de snelfietsroute naar Zernike.

Hoewel er al een tijd niets meer van die tunnelplannen is vernomen, houdt WarmteStad rekening met de bouw van een fietstunnel onder de weg of een autotunnel onder het fietspad. Zodra de leiding bij het zwembad aankomt, kan dat met heet water worden verwarmd. De gemeente stelt het bestaande, gasgestookte ketelhuis dan buiten gebruik maar laat het voorlopig in takt. Plat: ,,Daar kunnen we in de toekomst in geval van nood of bij een piek in het verbruik, eventueel gebruik van maken om bij te stoken.’’

Flink op de schop

Vanaf het zwembad gaat het warmtenet de straat (Eikenlaan) over en de wijk Selwerd in. Het eerste deel van de leiding, onder de weg, is al klaar. Dat is in april aangelegd toen er in het begin van de coronacrisis bijna geen verkeer was en de doorgaans bomvolle Eikenlaan (er staan al lang weer files) gemakkelijk kon worden afgesloten.

Bewoners van De Larix zijn de eerste ‘slachtoffers’ onder bewoners van de wijk, die flink op de kop wordt gezet voor het warmtenet. Ook daar proberen WarmteStad en A. Hak de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zonder opbrekingen krijgen ze het warmtenet echter niet de grond in. De straat ligt flink op de schop voor de operatie. In de Mispellaan liggen de eerste buizen klaar om de busroute zo snel mogelijk over te steken.

Wordt vervolgd

Via ketelhuizen in de Gelderse Roosstraat en de Eglantierstraat, waar het warmtenet vermoedelijk dit jaar nog aan toe komt, gaan de bouwers verder naar het uiteinde van de wijk aan de Kornoeljestraat. Onderweg worden in principe alleen grote ketelhuizen aangesloten, al komt er in Selwerd -voor het eerst sinds de start van de aanleg in 2017- mogelijk ook een proef met particuliere huizen. De aansluiting daarvan, bij De Larix, wordt meteen gemaakt.

Met het bereiken van de Kornoeljeflat rondt WarmteStad volgend jaar de derde fase van het Warmtenet - dat dan ongeveer 5 kilometer lang is- af. Het bedrijf wil dan dieper Selwerd en Paddepoel in, richting Reitdiepzone en Vinkhuizen.

Het warmtenet wordt vooralsnog verwarmd vanuit een duurzame gascentrale op de Zernike Campus. Daar was ooit een boortoren voor geothermie gepland, wat in een vergevorderd stadium vanwege de aardbevingen werd verboden. WarmteStad wil voor de verwarming van het systeem in de toekomst verschillende duurzame bronnen gebruiken, waaronder restwarmte uit datacenters. Dat Groningen met het oorspronkelijke idee goed zat, bleek deze week uit een nieuwe studie van Energiebeheer Nederland. Dat zegt dat ruim een kwart van alle woningen met aardwarmte kan worden verwarmd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu