Wat wil jij sowieso graag terugzien in het nieuwe Museum aan de A...? Expositie ODE luidt het einde in van 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum - ooit opgericht met 708 gulden - in stad Groningen

Spelende kinderen in Waagstraat met oorlogsschade voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum in het Goudkantoor 1958. Fotobedrijf Piet Boonstra Groninger Archieven

Noordelijk Scheepvaartmuseum transformeert naar Museum aan de A: een algemeen historisch museum voor heel Groningen. Dit nieuwe museum opent naar verwachting zijn deuren in 2024.

De tentoonstelling ODE - 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum is niet alleen een eerbetoon aan het scheepvaartmuseum maar neemt de bezoeker ook alvast mee in het proces op weg naar Museum aan de A. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 4 september tot en met 6 maart 2022 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24, Groningen).

Met 708 gulden in kas

Ruim 90 jaar geleden richtten drie notabele Groningers met slechts 708 gulden in kas de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum op. Het museum begon in het Goudkantoor op de Grote Markt, verhuisde in 1962 naar de Sint Walburgstraat en vestigde zich uiteindelijk in twee markante middeleeuwse panden aan de Brugstraat - nu de twee topstukken uit de collectie. In de tentoonstelling ODE - 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt aan de hand van verhalen, foto’s, schilderijen, scheepsmodellen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen de geschiedenis van een kleine honderd jaar verzamelen, registreren en presenteren verteld. Daarbij wordt ook ingegaan op de vraag: wat is een museum nou precies?

Welke objecten wil je sowieso graag terugzien in het nieuwe Museum aan de A?

In de tentoonstelling wordt niet alleen teruggeblikt, er wordt ook vooruit gekeken naar het Museum aan de A. Voor de invulling van dit nieuwe museum is ieders hulp nodig en bezoekers worden daarom gevraagd om mee te denken.

Welke objecten wil je sowieso graag terugzien in het Museum aan de A? Welke thema’s uit de Groninger geschiedenis moeten aan bod komen in het Museum aan de A? Bezoekers kunnen bij de tentoonstelling hun input leveren via speciale touchscreens. De voorkeuren van het publiek worden meegenomen in de inrichting van het nieuwe museum. En dat niet alleen: bezoekers kunnen ook een eigen tentoonstelling maken, aan de slag gaan in een ‘mini-museum’ of een privéverzameling tentoonstellen.

Op ontdekkingstocht door de provincie

In het toekomstige Museum aan de A gaan bezoekers kennismaken met de Groninger geschiedenis. Verdiepende verhalen zijn vervolgens te vinden bij musea in de provincie, die meer kunnen vertellen over thee, rijtuigen of de strokartonindustrie – om maar wat te noemen. Samen vertellen zij het verhaal van Groningen. Daarom is het belangrijk dat al die provinciale musea zichtbaar worden in het Museum aan de A. Voor de tentoonstelling ODE hebben we musea uit de hele provincie gevraagd om zichzelf alvast voor te stellen middels een object uit de eigen collectie. Bezoekers krijgen dus een voorproefje van de verrassende schatkamers die de provincie rijk is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu