Weerzin tegen digitaal debat drijft Groningse raad naar provinciehuis

Vergaderen in coronatijd blijft een worsteling voor de Groningse gemeenteraad: een kabeltje is zo losgeschopt, bleek deze week nog tijdens het digitale vragenuurtje.

De groeiende onvrede over online-vergaderen drijft de Groningse gemeenteraad alsnog naar het provinciehuis. Op 27 mei schuift de raad aan in de tijdelijke vergaderzaal die daar is ingericht, twee maanden later dan gepland met dank aan de coronacrisis.
Lees meer over
Stad

De eerste echte online-raadsvergadering is de Groningse politiek op 22 april slecht bevallen. Technische storingen zorgden voor anderhalf uur oponthoud en debatteren bleek nauwelijks mogelijk in de vergadering waarin GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks werd benoemd tot wethouder ondanks een tegenstem van de voltallige oppositie.

Haperende techniek smoort politieke discussie

Met 45 raadsleden thuis achter de computer is discussiëren op zich al lastig met een regelmatig haperende video- en geluidsverbinding. Maar interrumperen is al helemaal onmogelijk.

,,Ik vond het een dráma’’, oordeelde raadsnestor Amrut Sijbolts in deze krant. De techniek smoort het debat, vindt de fractieleider van de Stadspartij. En dat gevoel wordt breed gedeeld in de raad. ,,Ik wil nooit meer digitaal vergaderen’’, zegt bijvoorbeeld SP-voorman Jimmy Dijk.

Raad wil ‘elkaar in de ogen kunnen kijken’

Dus wil de raad ‘elkaar weer in de ogen kunnen kijken’ in de ‘fysieke’ politieke arena. Op 27 mei treedt de Groningse politiek alsnog de tijdelijk raadszaal in gebruik die is ingericht in het provinciehuis vanwege de twee jaar durende verbouwing van het eigen Stadhuis. Dat debuut was al gepland voor 25 maart, maar werd afgeblazen vanwege de coronacrisis.

Door de anderhalve-meterregel kunnen niet alle 45 stoelen in de Topweerzaal van het provinciehuis worden benut, maar er is genoeg ruimte om te debatteren met twee woordvoerders voor elk van de twaalf fracties.

Afhuren Martiniplaza of Oosterpoort voor complete raad is te duur

Er is ook nog gekeken of er een plek in de stad is om met alle 45 leden bij elkaar te komen, maar het Presidium van de twaalf fractievoorzitters vinden het te duur om Martiniplaza of de Oosterpoort af te huren en twijfelen ook aan de meerwaarde van die optie.

Er is wel opnieuw een bijzondere constructie nodig op 27 mei. De politieke discussie vindt plaats in een commissiebijeenkomst voorafgaand aan de feitelijke raadsvergadering. Dat is nodig omdat politieke besluiten formeel alleen mogen worden genomen in een ‘fysieke’ bijeenkomst óf een onlinevergadering, niet in een ‘hybride’ combinatie daarvan.

Met anderhalve meter afstand kunnen 23 van de 45 leden aanschuiven

Dus wordt er eerst ‘s middags gedebatteerd met 23 raadsleden in het provinciehuis en de rest van de raad thuis. ‘s Avonds volgt nog een digitaal vragenuur en daarna gaat iedereen alsnog naar huis om vanaf 21 uur achter de computer te schuiven voor de echte raadsvergadering. Die is echter uitsluitend bedoeld om (kort) te stemmen, niet meer om te discussiëren.

Politiek in coronatijd: ‘Het blijft toch uitproberen’

SP’er Dijk is blij met die nieuwe afspraken. ,,Digitaal vergaderen is echt afbraak van de lokale democratie. Dit is net even een stapje ‘fysieker’. Het blijft toch uitproberen. Dit lijkt me de beste oplossing voor nu. Maar als het niet werkt, moeten we wat anders bedenken.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu