Wegens succes uitgebreid naar de hele provincie Groningen: een week lang gratis een e-bike uitproberen

Niels Zark ontvangt de probeerfiets uit handen van gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Foto: Siese Veenstra

Inwoners van de provincie Groningen kunnen tussen nu en eind volgend jaar een week lang gratis een e-bike of speed pedelec uitproberen. Niels Zark uit Winsum bijt het spits af. Hij kreeg vrijdagochtend in Bedum de sleutels van zo’n ‘probeerfiets’ uitgereikt door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Groningen Bereikbaar zette in 2018 actie op waarbij forenzen naar de stad Groningen een week lang een e-bike of speed pedelec konden uitproberen. Met de bedoeling mensen het gemak van de e-bike te laten ervaren voor de rit naar het werk.

Met ruim 1200 deelnemers werd de actie een groot succes. Vooral ook omdat 32 procent van de deelnemers geheel of gedeeltelijk overstapte op zo’n fiets en nog eens 29 procent dat overweegt.

Hele provincie Groningen

Reden voor Groningen Bereikbaar deze actie, in samenwerking met provincie Groningen, naar de hele provincie uit te breiden. Op dit moment zijn de fietsen op 17 locaties af te halen, waaronder in Zuidhorn, Bedum, Hoogezand en Winschoten. Het streven is om het aantal afhaalpunten verder uit te breiden.

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk overhandigde vrijdag in Bedum de eerste probeerfiets aan Niels Zark uit Winsum. Hij werd door een vriend op de actie gewezen.

,,Ik woon op zo’n 17 kilometer van mijn werk en stap altijd in de auto. Ik had al eens geopperd om dit op de fiets te doen, maar daar bleef het tot nu toe bij. Maar volgende week ga ik op de e-bike naar mijn werk in Groningen. Ik ben benieuwd hoe het mij gaat bevallen”, zei hij.

De actie loopt tot december 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu