Werkstraf voor brugwachter Paddepoelsterbrug Groningen: medeschuldig aan botsing met vrachtschip

De Paddepoelsterbrug wordt na het ongeluk in september 2018 weggetakeld. Foto: Archief DvhN

De brugwachter die op 26 september 2018 de Paddepoelsterbrug in Groningen voor de neus van het vrachtschip Andamento dicht deed, is vrijdagmiddag door de politierechter in Groningen veroordeeld tot een voorwaarde taakstraf van 40 uur.
Lees meer over
Stad

De brugwachter (60) uit Groningen was als nautisch operator in dienst van de provincie. Hij drukte per ongeluk op de draaiknop van de Gerrit Krolbrug, even verderop over het Van Starkenborghkanaal. De man moest beide bruggen volgens protocol tegelijkertijd bedienen. Het zogenaamde ritsend bediensysteem is na het ongeluk afgeschaft.

Schuld

Justitie vindt de man schuldig aan de aanvaring die ontstond. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke geldboete van 500 euro. Advocaat Paulien Waninge vond een voorwaardelijke straf op zijn plaats omdat iedere brugwachter in dezelfde situatie een fout had kunnen maken.

Volgens haar maakte de stuurvrouw ook een fout door het schip niet meteen in de achteruit te zetten toen het licht op rood ging. Dat gebeurde volgens het proces verbaal van de politie pas toen ze zag dat de brug draaide. Volgens de rechter blijft de brugwachter in elk geval medeschuldig.

Nieuws

Meest gelezen

menu