Wie herkent de bibliothecaresse achter de balie van Nutsbibliotheek Groningen op de foto uit 1970? | Herinnerings in beeld

Nutsbibliotheek, Uurwerkersgang, 1970. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: De Nutsbibliotheek.

Zij die colleges hebben gehad in het Harmoniegebouw zullen er zeker regelmatig doorheen zijn gelopen: de Uurwerkersgang. Op een gevel daar is nog altijd Volksleesbibliotheek te zien. Het verraadt de vroegere functie van het pand dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van café De Uurwerker. De zogenaamde Nutsbibliotheek was bijna twee eeuwen in Groningen gevestigd.

Voor burgeres uit de lagere arbeidersklasse

Nutsbibliotheken- of leeszalen ontstonden aan het eind van de achttiende eeuw en waren bedoeld voor burgers uit de lagere arbeidersklasse. In de zomer van 1970 kwam – na 178 jaar – een einde aan de Nutsbibliotheek in Groningen. Waarom? In het Nieuwsblad van het Noorden noemde H. Hesse – toenmalig bestuurslid van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen – meerdere redenen. De belangrijkste oorzaak was volgens hem de verminderde leeshonger als gevolg van het televisiekijken.

Bibliothecaris R.A.W. Cleveringa, op de achtergrond, werd na de sluiting van de bibliotheek op wachtgeld gezet. Wie kent de bibliothecaresse en mogelijk ook de dame en heer voor de balie?

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu