Zandwolken bieden een bijzondere aanblik in het Oude Winschoterdiep in Groningen

Zandwolken drijven op het Oude Winschoterdiep in Groningen. Foto: DvhN

Drijvend zand en toch nog een heleboel water. Die combinatie geeft dezer dagen een bijzondere aanblik op het Oude Winschoterdiep in Groningen.

Onder het ringweg-viaduct bij de woonwijk Oosterpoort drijven fijne zanddeeltjes op het water. Die komen bij de brug in het verlengde van de H.L. Wichersstraat vandaan, waar het historische kanaal deze week voor de tweede keer in 2,5 jaar is gedempt.

Eind 2017 gebeurde dat om een riool aan te leggen, deze keer kan er tot diep in 2022 niet worden gevaren. De bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg heeft die tijd nodig om het casco van de nieuwe ringweg onder het kanaal te bouwen.

Neerslaan

Het is niet de bedoeling dat het zand lang zichtbaar blijft. ,,We helpen de fijnste deeltjes, die niet uit zichzelf neerslaan, een handje met zinken. We hebben op een bodem een slang met gaatjes neergelegd waar we lucht doorheen blazen, zodat er een ‘bubbeltjesscherm’ ontstaat’’, zegt woordvoerder Bert Kramer van wegenbouwer Combinatie Herepoort. ,,Dan slaat het neer, en ontstaat er geen zuurstoftekort.’’

De aannemer mag het kanaal twee winters achter elkaar afsluiten van het waterschap. ’’Door dat nu te doen, kunnen we hier ruim 2,5 jaar werken zonder dat we last hebben van het water.’’ Om zoveel mogelijk werk te combineren, werd de sloop van het zuidelijke viaduct boven het water eerder uitgesteld. Dat gebeurt nu alsnog. Op het eerste deel van de zanddijk komt een tijdelijk fietspad naar de bedrijven op het Europapark. Autoverkeer kan niet meer langs het kanaal van noord naar zuid, en niet meer oversteken aan de zuidkant.

Bouwput

De aannemer werkt de komende tijd, net als elders langs de ringweg, aan de bouwput voor het verdiepte deel van de weg. Het dak van de tunnel komt straks vlak onder de waterlijn te liggen. Het verkeer gaat tussen het Europaplein en het kanaal de tunnel in, of komt er -richting Hoogezand- weer uit. Veel grotere vaartuigen dan kano’s of roeiboten komen straks niet over de tunnel heen.

Initiatiefgroep Oude Winschoterdaip Open probeerde het eeuwenoude kanaal, dat grote betekenis heeft gehad voor de groei van Groningen, een paar jaar geleden tevergeefs in ere te herstellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
De nieuwe zuidelijke ringweg
menu