Zo'n 20 man bij 24-uursactie in Groningen voor vluchtelingenkamp Moria

Een actievoerder op de Grote Markt in Groningen. Foto: DVHN

Op de Grote Markt in Groningen staan zondagmiddag zo'n 20 mensen voor de 24-uursactie voor vluchtelingenkamp Moria. De actievoerders willen de overheid oproepen het Nederlandse en Europese asiel- en migratiebeleid aan te passen.

Zowel in Groningen, Amsterdam en Utrecht verrijzen rond 13.00 uur symbolische tentenkampen. ”Een tentenkamp waarmee we stilstaan bij de vreselijke situatie waarin de vluchtelingen in Griekenland en op veel andere plekken in Europa vastzitten. Wij zeggen nee tegen het 'nieuwe' Europese migratiepact”, zo schrijven de organisaties achter de protesten, waaronder #SOSMoria.

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos brandde bijna twee maanden geleden helemaal af, waardoor zo'n 12.000 mensen dakloos werden. Een groot deel van hen verblijft nu in een nieuw kamp, dat volgens de organisaties ”nog erger is dan het oude kamp”.

In september presenteerde de Europese Commissie een nieuw migratie- en asielpact. Daarin werd bepaald dat EU-landen niet verplicht worden om asielzoekers over te nemen uit andere landen. De organisaties achter de tentendemonstraties vinden dat het pact te veel gericht is op terugkeer van asielzoekers en versterkte grensbewaking. Dat zou geen oplossing bieden ”voor de humanitaire crisis en het werkt in de hand dat er alleen maar méér kampen zoals Moria zullen ontstaan”.

De actievoerders zeggen te allen tijde 1,5 meter afstand te houden en mondkapjes te dragen. Ook roepen ze mensen op niet in grote groepen te komen. De tenten die de demonstranten tijdens de actie gebruiken, worden na afloop gedoneerd als onderdeel van noodhulp aan vluchtelingen in Calais in Frankrijk. Daar is volgens de organisaties grote behoefte aan tenten, omdat gevluchte mensen daar veelal op straat slapen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu