Zuidelijke wijken van Groningen merken meer verkeer door afsluiting A28, maar 'de stad' loopt niet vast

Beide rijden van de A28 in Groningen liggen dit weekeinde open: de weg wordt aangepast voor de vernieuwing van het Julianaplein. Foto: Geert Job Sevink

Verkeer dat zich niet aan het advies houdt om een alternatieve route te zoeken, zorgt zaterdag al de hele dag voor grote drukte op de A28 en in de zuidelijke stadswijken van Groningen.
Lees meer over
Stad

De autosnelweg is in de stad (tussen Groningen Zuid en Julianaplein) sinds vrijdagavond dicht. Dat blijft zo tot maandagmorgen 6 uur. Vanuit Assen moet alle verkeer er bij Groningen Zuid af.

Volgens Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort, die de afsluiting nodig heeft voor de bouw van de nieuwe ringweg, is er wel vertraging maar geen ‘infarct’. Het verkeer stroomt nog steeds (een beetje) door. Elders in de stad, zoals op de Zuidelijke Ringweg (A/N7) is er weinig te merken van de afsluiting.

De drukte neemt aan het eind van de zaterdagmiddag naar verwachting snel af. Voor en na afloop van de voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en RKC in de Euroborg (aanvang 12:15 uur) wordt het zondag mogelijk weer druk.

Circuit

In het zuiden van de stad is vanwege de afsluiting een circuit van eenrichtingsverkeer van kracht. Daardoor is er veel extra (en stilstaand) verkeer op met name de Van Ketwich Verschuurlaan en de Van Iddekingeweg / Overwinningsplein in de wijken De Wijert en Helpman. Daar zitten ook nog bietenwagens en andere vrachtauto’s tussen.

Ook op de Rijksstraatweg / Verlengde Hereweg tussen Haren en Groningen is het druk. Die route is kennelijk een populaire, maar nu tijdrovende sluipweg. Tussen sportpark Esserberg en Helpman staat menigeen minstens een kwartier te wachten.

De oprit richting Groningen bij Haren is afgesloten in de hoop dat mensen op de P+R voor de bus kiezen. Die gaat via een tijdelijke route door de stad naar het station, maar komt voor de afrit Groningen Zuid wel in de file terecht.

Winkelpubliek

In de loop van de middag liep het ook in zuidelijke richting vast op de Hereweg en stond de Paterswoldseweg vol winkelpubliek dat met de auto terugkeert naar Drenthe. Op de Hereweg reden verschillende bussen met een halfuur vertraging.

Automobilisten die in de binnenstad of verderop moeten zijn, kregen het dringende verzoek om op afstand al een alternatieve route te kiezen. Mensen van ver kregen bij Meppel het advies om via Friesland te reizen. Vanaf Assen staat een snelle route via de N33 en Zuidbroek aangegeven, vanaf Vries is er ook een route via Peize.

Julianaplein

De snelweg is over 1200 meter compleet afgesloten. Herepoort verplaatst rijstroken, legt buizen onder de weg aan en sluit een nieuwe afrit aan. De werkzaamheden op de A28 voor het Julianaplein zijn onderdeel van de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg.

Auto’s rijden vanaf maandagmorgen 6 uur via de nieuwe afrit naar de stad. Voor autoverkeer in de stad heeft dat ook gevolgen omdat de route tussen het stationsgebied en De Wijert (via Emmaviaduct naar de Vondellaan) in beide richtingen dicht gaat. Fietsers, wandelaars en bussen kunnen er nog wel langs.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu