Samen met

Bruggen, boten en verbaal geweld. Je zal maar brugwachter zijn | column Theo van der Werff

Theo van der Werff. Foto: Deborah Roffel Photography

De mensen die regelmatig mijn wekelijkse column lezen zullen onderhand ook wel weten dat ik graag op zaterdagmorgen de stad in loop om boodschappen te doen en vervolgens koffie drink op de Vismarkt bij Marc Korfage. De afgelopen zaterdag was het ook nog perfect weer dus wat wil je nog meer.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Omdat het ook kermis is staan alle markkramen op een andere plek. Dat is dan even zoeken. De aardappelboer heb ik gevonden. Dan zie ik dat er grote prijsverschillen zijn en dat de Opperdoezen acht keer zo duur zijn als Bildstar. Was nieuw voor mij. Nooit te oud om te leren. Dan besef je ook dat de supermarkten nauwelijks nog praten over aardappelrassen maar alleen maar begrippen hanteren als ‘vastkokend’ en ‘kruimig’, en dergelijke Dit laatste allemaal voor ons gemak en omdat we het zo druk hebben.

Op mijn wandeling op weg naar de A-straat ging de aangrenzende brug net dicht. De brugwachter zet het lawaai aan en laat aan de rechterkant de slagbomen zakken.

Van de A-straat komt vervolgens een man met een driewieler aanrijden die nog snel de brug op gaat via de linkerkant. Een dame volgt in zijn kielzog. Voor hij de brug over is zijn de beide slagbomen aan de Brugstraatkant naar beneden. Daar staan ze dan. De brugwachter blijft gelukkig rustig en meldt dat ze van de brug af moeten. Maar daar heeft de driewieler geen zin in en hij begint (eerst alleen nog) te mopperen.

Gemopper gaat over in verbaal geweld

Het wordt hem duidelijk dat, zolang ze daar blijven staan, de brug niet open gaat voor de boten. Dan gaat het gemopper van de driewieler over in verbaal geweld. Gelukkig blijft de brugwachter nog steeds professioneel. De dame is redelijk snel onder de slagboom doorgekropen. Maar voor de driewieler gaat dat vanwege het model fiets moeilijker. Met nog een tip van een wachtende krijgt hij met veel kabaal de fiets van de brug af.

Ik bedenk dan, dit alles overziende, ‘waarom help ik de brugwachter niet met proberen de man tot rede te brengen? Durf ik dat niet? Zou ik het wel durven als mijn boks-vriendin naast mij stond? Of moet ik gewoon erkennen dat ik bij de 93% van de Nederlanders hoor die tijdens de oorlog niet tot verzet gekomen zijn?’

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

Meest gelezen

menu