Samen met

Bloed, pijn en hoop. David van Reybrouck vertelt bij de opening van de Boekenweek in Haren over zijn boek 'Revolusi', het verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid.

David van Reybrouck over 'Revolusi' Eigen foto

Vijf jaar lang werkte David van Reybrouck (1971) aan zijn monumentale en veel geprezen boek ‘Revolusi’ over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Ter gelegenheid van de opening van de Boekenweek spreekt Van Reybrouck op zaterdagavond 9 april in de collegezaal van de Biotoop aan de Kerklaan in Haren. Hij doet dat op uitnodiging van Boomker Boeken en de Commissie Letteren.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Voor zijn boek interviewde David van Reybrouck bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David van Reybroucks Revolusi was het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.

Cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver

David van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Zijn essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 op. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer en werd zijn pamflet Tegen verkiezingen bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs. Dit pamflet werd geprezen door Kofi Annan. Hij schreef verder de theatermonoloog Para (2016) en Een jihad van liefde, waarvoor hij in 2017 samen met Mohamed El Bachiri het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap kreeg. In datzelfde jaar verscheen ook het essay Vrede kun je leren (samen met Thomas d’Ansembourg). Van Reybroucks Boekenweekessay Zink werd bekroond met Prix du livre européen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen.

Zaterdag 9 april, aanvang 20.00 uur David van Reybrouck: ‘Revolusi’. Entree 15 euro, er kan alleen gepind worden. Collegezaal de Biotoop, Kerklaan 30 Haren.

Aanmelden tot 7 april kan alleen maar via bijgaande link: https://www.supersaas.nl/schedule/geboekt/GEBOEKTINHAREN

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

menu