Samen met

Kinderen komen in 1953 op verhaal in Buitenschool Glimmen. De gezonde school verliest het van de tijd, maar de panden liggen nog steeds verscholen in de bossen

Lighal Groninger Buitenschool, 1955. Foto Gemeentepolitie Groningen, Groninger Archieven

Aan de rand van de Appèlbergen, een mooi gebied bij Glimmen, is in 1953 een speciale buitenschool geopend voor zieke en verzwakte kinderen uit Groningen en Drenthe. Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Een markant gebouw met veel licht, lucht en ruimte. Het ontwerp is van J.H. Wilhelm, architect bij de dienst Stadsuitbreiding en Volkshuisvesting van de gemeente Groningen. De foto laat de lighal zien, waar de kinderen kunnen rusten. Heerlijk beschut en toch in de zon. Verder heeft elk leslokaal een eigen terras, zodat de lessen ook buiten plaats kunnen vinden. Ook is er een klein amfitheater voor uitvoeringen.

De eisen van de tijd

Een geweldige plek en een gezond initiatief, maar vanaf de jaren 90 voldoet de school steeds minder aan de eisen van de tijd. In 2013 verhuist de school naar Haren. De enigszins verwaarloosde panden staan nog altijd verscholen in de bossen. Er zijn initiatieven om ze opnieuw licht en lucht te geven.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

menu