Samen met

Stadse Fratsen - Gehannes met tochtstrips, aluminiumfolie en timers eigenlijk gewoon een belediging voor mensen in oude wijken (column)

Inmiddels zijn de woningen aan de West-Indischekade (na enige politieke druk) drastisch onder handen genomen. Tot die tijd moesten huurders het doen met één gaskacheltje. Foto: Corné Sparidaens

Folie, timers en tochtstrips. Daarmee trokken verhuurder Lefier en de gemeente Groningen de oude wijken in. Afgelopen weekend was de aftrap van een isolatieproject. Helemaal in de geest van onze buitengewoon capabele klimaatkanjer Rob Jetten, die denkt dat een brood ook wel gaar wordt op 120 graden en die zegt dat energie besparen ook hartstikke leuk kan zijn. Is ook zo: besparen is hartstikke leuk als je zonnepanelen en een warmtepomp kunt betalen.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Een betrokken buurtbewoner zegt dat de actie voor de korte termijn is. ‘Voor de langere termijn zijn plannen’. Probleem is natuurlijk dat de meeste mensen in de oude wijken nú meestal al te veel huur betalen voor een tochtige kot (overigens heus niet alleen bij Lefier). Met de huidige energietarieven zullen ze binnen afzienbare tijd onachterhaalbaar verdwaald raken in de schuldsanering. En bij Lefier en gemeente Groningen vergaderen ze zich intussen suf over ‘plannen voor de langere termijn’, niet wetend dat je met een plan alleen figuurlijk de kachel aan kunt maken…

Als Lefier echt iets over zou hebben voor de huurders die werkelijk geen idee hebben hoe ze de rekeningen moeten betalen, zou Lefier tijdelijk de huur verlagen. Als de gemeente iets over zou hebben voor de mensen in de oude wijken, dan zou de gemeente eerst het geld dat ze van plan zijn in de Nieuwe Poort te steken en in de renovatie van de Grote Markt, moeten aanwenden voor steun aan de oude wijken. Meer precies: aan de ménsen in de oude wijken.

Zolang de woningen in de oude wijken niet drastisch zijn verduurzaamd, is dat gehannes met tochtstrips, aluminiumfolie en timers eigenlijk gewoon een belediging, waar niemand beter van wordt behalve de mensen die het gevoel hebben dat ze niet alleen vergaderen over plannen, maar dat ze met hun goede werken tenminste iets dóen. Te vergelijken met de kerstpakkettenactie waarbij minima werden opgescheept met volkorenspaghetti, een kleurboek en een pot fabrieksappelmoes.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

menu