Samen met

Topvondst en onderzoek bewijst: Groningen is bakermat van curling. Curlingsteen (uit een gracht van 1356) te zien in Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A

M. Modderman met oudste curlingsteen ter wereld. Foto: Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A

Tijdens haar onderzoek winterse taferelen tijdens de Kleine IJstijd voor de opleiding kunstgeschiedenis aan de RuG stuitte studente M. Modderman in het depot van het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A op een opmerkelijke ronde steen. Nauwgezet onderzoek wees uit dat het om de oudste curlingsteen ter wereld gaat. Te zien op 1 april.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Deze unieke vondst wordt gepresenteerd tijdens het LGT Wereldkampioenschap curling heren 2022 dat van 2 - 10 april wordt gehouden in Las Vegas in de Verenigde Staten. Hier heeft het Nederlandse herenteam zich, ondanks de tegenvallende resultaten op de Olympische Winterspelen, voor geplaatst.

Voordat de vondst in LA te zien is, kunnen geïnteresseerden de bijzondere steen komende vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur gratis bekijken in de entreehal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A, Brugstraat 24-26.

Herkomst steen

De curlingsteen is in 2002 teruggevonden in de vulling van een gracht rond een al in 1356 verloren gegaan kasteel, waar nu de Groningse universitaire campus aan de Zernikelaan ligt. Dit kasteel was ooit de residentie van de Heren van Selwerd, die een tweede kasteel bezaten nabij de Paddepoelsterweg en een ‘stadskasteel’ bij het Martinikerkhof. Over dit kasteel verscheen in de reeks Hervonden Stad in 2003 een overzichtsartikel.

De Kleine IJstijd

De Kleine IJstijd is de periode tussen de 14e en 19e eeuw, waarin in de opwarming van de aarde na de laatste ijstijd iets afnam, de gemiddelde jaartemperatuur iets lager werd en de winters beduidend kouder waren. Uit die tijd zijn er de bekende schilderijen en prenten Hollandse wintertafrelen, zoals dat van Pieter Brueghel de Jonge - Winterlandschap met vogelval (Brukenthal Museum), uit 1631. Hierop zijn twee spelers en drie curlingstenen zichtbaar.

Onderzoek wijst uit

De ronde steen was al in 2002 opgegraven, maar nog niet eerder aan een nauwgezet onderzoek onderworpen. Tegenwoordig zijn de stenen van graniet; deze is nog van een fijne zandsteensoort. Bovenop de steen bevindt zich een tot de onderzijde doorlopend gat waar zich ooit het typische, houten handvat bevond. Vier andere gaten moeten doelbewust zijn aangebracht om door luchtwrijving de kenmerkende kromme bocht te kunnen maken. Met behulp van geavanceerde 3D-holografie en elektronenmicroscopie, én door een grondige analyse van slijpspoorpatronen op de onderzijde en botskegeltjes aan de rand concludeert Modderman dat deze steen de oerversie moet zijn van de moderne curlingsteen. Al met al kan terecht worden geconcludeerd dat met de kennis van nu curling een Groningse sport is.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

menu