Samen met

Processie, cantate en bier. Van vrouwenklooster Yesse Haren naar Martinikerk: na 800 jaar, en twee jaar corona eindelijk een driedaags evenement

Van Yesse naar Sint Jan. Eigen foto

De cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt Henricus van Heisterbach bezochten in 1220 het vrouwenklooster Yesse onder de rook van Groningen en de Groningse Martinikerk. Achthonderd jaar later zou aan dat bezoek een driedaags evenement in Groningen worden gewijd. Covid19 gooide tweemaal roet in het eten. Het evenement staat nu geboekt voor 28, 29 en 30 april .
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

Op het programma staan onder meer een ‘processie van Yesse naar de Martinikerk’, lezingen, exposities, een film en de uitvoering van de Caesarius-Cantate. Dat gebeurt op initiatief van het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, de Vereniging Vrienden Martinikerk, het Centrum voor Religie en Erfgoed (RUG) en het Groninger Instituut voor Archeologie (RUG). De meeste activiteiten vinden plaats in de Martinikerk.

Op vrijdag 29 april staat Caesarius en diens bezoek aan de Martinikerk centraal. Op die dag spreekt Bart Flikkema over ‘De Arm van Johannes de Doper’ die in de middeleeuwen in de Martinikerk werd vereerd. Hij schreef daar een boek over, dat aan commissaris van de Koning, René Paas, wordt aangeboden. Bovendien wordt de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting vertoond. Dr. Stijn Arnoldussen (GIA) opent de expositie ‘Van Yesse naar Sint Jan’, die tot en met 30 juni in het hoogkoor van de Martinikerk te bezoeken zal zijn. Bij de Universiteitsbibliotheek en de Groninger Archieven vinden parallelle exposities plaats.

Processie vanaf Yesse

Op zaterdag 30 april vertrekt vanaf Yesse een processie naar de Martinikerk waarin ook ‘Caesarius en zijn abt Henricus’ meelopen. Tevens op de 30ste april verzorgen ’s middags dr. Jasmin M. Hlatky (Westfälischen Wilhelms-Universität, Münster) en dr. Anneke B. Mulder-Bakker (oud-hoofdocent middeleeuwse geschiedenis RUG) lezingen, ‘Waarom zou ik dat nu moeten lezen, de Dialogus Miraculorum?’ resp. ‘Geleerde vrouwen in klooster en stad’. Een projectkoor brengt de door Chris Fictoor gecomponeerde Caesarius-cantate ten gehore.

Op donderdagavond 28 april vindt in Brouwerij Martinus in Groningen nog een bijeenkomst voor studenten plaats met onder meer twee lezingen over ‘Bier en religie’ en over ‘Eten, vroeger en nu’. Dit onderdeel is geïnitieerd door de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO) in Groningen.

Meer informatie en aanmelden kan via www.kloosteryesse.nl/yessesintjan .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

Meest gelezen

menu