‘Nog 60 (ultra)marathons en dan is de kalender vol. Dat wordt een hele puzzel in coronatijd en dan word je ook nog door een hond in je lies gebeten'

De naam van Bennie de Vries ontbreekt dit jaar op de startlijst van de 100 kilometer van de Run van Winschoten. De 55-jarige ultraloper uit Stadskanaal is nog niet volledig hersteld van een vervelende en hardnekkige enkelblessure.

Bennie de Vries toont de ‘alle dagen van het jaar gelopen ultra(marathon) kalender’.

Bennie de Vries toont de ‘alle dagen van het jaar gelopen ultra(marathon) kalender’. Foto: Paul Abrahams

„Dat is balen”, zegt Bennie die inmiddels 535 officiële (ultra)marathons in binnen- en buitenland heeft gelopen en daarnaast nog eens 143 virtuele (ultra)marathons die niet zijn erkend. „Ik ben eerlijk gezegd nooit geblesseerd. Tijdens een virtuele marathon op 24 mei heb ik me verstapt. Ik voelde meteen dat het niet goed was, maar ik ben toch doorgelopen. Ik wil namelijk beslist niet met DNF (did not finished) in het klassement worden vermeld.”

Vanwege de coronacrisis zijn sinds 15 oktober vorig jaar geen officiële (ultra)marathons georganiseerd. Wel heeft de Knoalster als voorbereiding op de 100 kilometer in Winschoten volgende maand meegedaan aan ruim twintig virtuele wedstrijden. Marathons met een afstand van 42 kilometer en 195 meter, maar ook wedstrijden met een lengte van 65 en 70 kilometer.

„En niet te vergeten: een wedstrijd op 1 mei over 100 kilometer in Stadskanaal. Ik had een route van 12,5 kilometer rondom mijn woning uitgezet en ik heb het rondje vervolgens acht keer gelopen. Elke ronde werd ik begeleid door een familielid.”

Het is vrijwel uitgesloten dat Bennie de Vries op zaterdag 11 september tien rondes van tien kilometer gaat lopen in Winschoten.

Marcheren

„Ik heb op 16 juli een marathon gelopen in Oldenburg en op 24 juli heb ik een marathon gelopen in Assen. Wat betreft de conditie gaat het goed, maar mijn enkel blijft een risico. Momenteel ben ik veel aan het wandelen, eigenlijk marcheren met een snelheid van 7 kilometer per uur. Ik doe in Winschoten wel mee aan de ultrarun over 50 kilometer. Dat moet lukken. Honderd kilometer is vooralsnog een brug te ver. Ik wil niet mijn enkel aan gort lopen en ik wil beslist niet vroegtijdig uitstappen bij bijvoorbeeld 70 of 80 kilometer.”

Jubileum wordt noodgedwongen uitgesteld

Bennie de Vries had gehoopt in november in New York zijn 600ste officiële marathon te lopen; zijn eerste marathon was ook in The Big Apple. „Maar omdat in de afgelopen maanden nauwelijks (ultra)marathons zijn georganiseerd is dit jubileum voorlopig uitgesteld. Wanneer wel het 600ste streepje kan worden gezet, is voorlopig afwachten. Er is in de komende tijd weinig te plannen.”

Speciale kalender

Op zondag 22 augustus doet Bennie mee aan een marathon in Gees en twee dagen later stapt hij in de auto richting Eibergen voor een avondmarathon op de atletiekbaan. „Ik heb een zogeheten ‘alle dagen van het jaar gelopen ultra(marathon) kalender’. Het is de bedoeling dat ik uiteindelijk op alle 366 dagen een wedstrijd heb gelopen. 22 en 24 augustus zijn nu nog een witte vlek. Als ik van Eibergen ‘s nachts weer naar huis rij, dan is de hele maand augustus groen gekleurd. Daarna moet ik nog ongeveer 60 dagen invullen. En dat is best nog een hele puzzel.”

Door een hond gebeten

Vlak voordat de krant wordt gedrukt meldt Bennie de Vries dat hij noodgedwongen een paar dagen extra rust moet nemen. „Tijdens een rustige training ben ik door een niet aangelijnde hond in mijn lies gebeten. Lopen gaat nog wel, maar zitten is erg lastig. Dat kan er ook nog wel bij.”
Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu