Dolle pret en geen probleem: er ligt nog genoeg troep. ‘Plandelen met de buurt is hartstikke leuk’

Jan, Douwe, Karwan, Roelinka, Nel, René. Foto: Rie Strikken

„Ruzie om de rommel”, roept Roelinka ten Bos schaterlachend als de plandelclub goed en wel op pad is. Twee deelnemers storten zich enthousiast op hetzelfde stukje afval. Dolle pret en geen probleem: er ligt nog genoeg troep.
Lees meer over
Stadskanaal
Kanaalstreek

Onder leiding van vrijwilligster Hennie de Hoop start op woensdag een ‘beginnersgroep’, recreanten en bijvoorbeeld mensen in rolstoel, met een ‘plandeling’ (met een grijper plastic opruimen onder het wandelen) van een half uurtje. Op vrijdag gaat ze op stap met ‘gevorderden’, mensen die wat meer tempo willen. Dan zijn ze ongeveer een uur onderweg.

De eerste keer valt Roelinka ten Bos in voor Hennie de Hoop. Roelinka: „Ik wist niet wat ik me er bij moest voorstellen, maar dit is hartstikke leuk! Misschien doe ik hier wel vaker aan mee. Ik ben activiteitenbegeleidster, nou, dit is toch een activiteit?”

De buren samen

De buren, buurthuis Doalders Plekkie en Regenboog, centrum voor dagbesteding, werken al veel samen. Doalders Plekkie verwerft zich langzaam maar zeker een plekje in de buurt. De handwerkmiddagen lopen als een tierelier, de maandelijkse bingo wordt ook goed bezocht.

Op de eerste plandelmiddag melden zich zeven deelnemers, zes zijn bezoekers van De Regenboog. Nel van 80 is buurtbewoonster. Zij bezoekt ook de handwerkmiddagen en assisteert daar soms. Nel: „Ik maak in mijn omgeving veel reclame voor Doalders Plekkie. Het is fijn dat we weer een buurtcentrum hebben. Op mijn leeftijd is het belangrijk om in beweging te blijven. Soms heb ik het zo druk met mijn activiteiten dat ik geen tijd heb om te koken, dan eet ik hier. Als je dat voor 11.00 uur doorgeeft dan kan dat.”

Lol

De route van de plandelgroep voert van Doalders Plekkie aan de Navolaan naar gezondheidscentrum de Venen en weer terug. Jan vond het in eerste instantie maar niks, maar al doende krijgt hij er steeds meer lol aan om met zijn afvalgrijper de plastic zak te vullen, hij straalt van oor tot oor.

Karwan loopt snel vooruit: hij combineert het nuttige met het aangename en haalt een kabelgoot bij de bouwmarkt. Douwe geeft meestal de voorkeur aan binnen activiteiten, maar geniet nu volop van de buitenlucht en de zon op zijn gezicht. René maakt grapjes over zakken en vullen.

Brainstormen

Na afloop is er koffie en wordt er nagepraat. Er wordt gebrainstormd over manieren om Doalders Plekkie en het plandelen meer onder de aandacht te brengen, want dat ze doorgaan is zeker.

Van een (zelf te vervaardigen) totempaal tot beachvlaggen bij de entree en met een megafoon de wijk in gaan: creatieve ideeën zat.

René: „We doen het samen, dat vind ik er zo leuk aan.” Karwan: „Ik vind het belangrijk om jongeren een goed voorbeeld te geven.”

Jan, tegen een deelnemer die anoniem wil blijven: „En jij kunt dan wel geen afval rapen, maar je kunt het ons aanwijzen, dan pakken wij het met de grijper op.”

René: „Dat zeg ik: we doen het samen. Samen zijn we sterk.”

Nieuws

menu