Bisschop Van den Hout zegent boomgaard bij de rooms-katholieke kerk in Stadskanaal

De boomgaard bij de room-katholieke kerk wordt ingezegend. Foto: Hans Banus

Wat is de overeenkomst tussen een dame van 92 en een junk van middelbare leeftijd? Allebei komen ze graag in de pluktuin bij de rooms-katholieke kerk in Stadskanaal. Sterker nog: bij toeval raakten de twee in gesprek. En ze konden het verrassend goed met elkaar vinden.
Lees meer over
Stadskanaal

Sander Hof, diaken van de parochie Heilig Kruis straalt van oor tot oor als hij erover vertelt.

Een paar jaar geleden namen enkele parochianen het initiatief voor een pluktuin. Leerlingen van de Willibrordschool hielpen mee met zaaien, poten en oogsten. Het is een succes. Menig burger van Stadskanaal, die zich alleen op deze manier verse groente kan permitteren, weet inmiddels de weg.

Wie alleen even lekker op een bankje wil zitten is net zo welkom. „Soms begint iemand spontaan onkruid te wieden, ook prima”, zegt de diaken.

Achttien fruitbomen

En nu is er de boomgaard. Achttien fruitbomen sieren een strookje groen dat er nog kaal bij lag. En van het een kwam het ander. Er werd een mooi Mariakapelletje gerealiseerd, met de actie ‘Sponsor een boom’ werd geld ingezameld voor een prachtige bank.

Hof: „De stenen voor de bestrating hebben we bij elkaar gescharreld met wat langs de weg hier en daar gratis mee te nemen stond. Lokale ondernemers steunden ons: Smit met banden voor de bestrating, Roma schonk Mariabeelden, de bomen komen van Lokken, Becker metselde de kapel en Beukinga deed het straatwerk. Ik hoop vurig dat het een pleisterplaatsje wordt. Als kerk moeten we weer de deur uit, naar buiten! Onze medemens opzoeken, er voor elkaar zijn.”

Inzegenen

Afgelopen zondag kwam bisschop Van den Hout de boomgaard inzegenen.

Hof: „Om 17.00 uur moest hij in Groningen zijn, maar hij wilde heel graag ’s middags hier zijn. Hij kon dus niet lang blijven.”

Wie wel bleven voor een hapje en een drankje waren vele vrijwilligers, parochianen, buren en andere belangstellenden.

Ontmoetingsplek

Tussen hen een glunderende Sander Hof. Zijn missie, naar buiten om verbinding te maken, op een ontmoetingsplek bij de kerk, is voor vandaag meer dan geslaagd.

Nieuws

Meest gelezen

menu