Darten trekt aan en het kaarten wordt minder. De spooktocht van buurtvereniging ‘t Lange End in Stadskanaal-Noord blijft bestaan

André Mink en Karin Broese zijn druk met de voorbereidingen van de spooktocht in Stadskanaal-Noord. Foto: Rie Strikken

Ze zijn er nog: mensen die zich geheel belangeloos inzetten voor hun wijk. André Mink en Karin Broese bijvoorbeeld. De spooktocht van buurtvereniging ’t Lange End op Stadskanaal Noord is al jarenlang hun toko. Ze zijn er, naast hun bestuursfuncties, het hele jaar druk mee.
Lees meer over
Stadskanaal
Westerwolde

Voor de spooktocht is het duo dagenlang in de weer om het verenigingsgebouw zo griezelig mogelijk te maken.

Zelfs op klaarlichte dag moet uw verslaggever letterlijk en figuurlijk een drempel over bij het betreden van de enge, lange, donkere gang. Aan het plafond hangen skeletten, er staan spoken in de hoek en onverhoeds knipperen angstaanjagend lichtjes.

Naald en draad

Achter een deur hoor ik gelukkig een vriendelijke stem: “Doar komp ze aan.” Snel betreed ik de lichtere ruimte. Daar treffen Mink en Broese kalm voorbereidingen. Batterijen gaan in attributen, met naald en draad worden dingen hersteld, nieuwe aanwinsten worden uitgepakt.

Mink: “We kopen zelf ook spullen. We verhuren ons namelijk wel eens bij andere clubs voor het organiseren van spooktochten. Het geld dat we daarmee verdienen gaat in de kas van ’t Lange End. We bedruipen ons helemaal zelf. Na gebruik gaat alles tot volgend jaar bij mij op zolder.”

Broese: “Soms gaan we bij andere organisaties kijken, dan lopen we mee in een spooktocht. Doen daar ideeën op. Die vinden dat niet altijd leuk, want wij kijken bij hun de kunst af, zien hoe een griezelscène in elkaar zit.”

De spooktocht van ‘t Lange End is al jaren een begrip. Van heinde en ver, zelfs uit Apeldoorn, komen deelnemers naar Stadskanaal Noord.

Dartclub

Hetzelfde geldt voor de dartclub. Mink: “Iedereen is welkom, lid of niet. Het is gratis. Onze inkomsten halen we uit de baromzet. Voor corona stonden we derde in de dartcompetitie!

Het is vooral heel gezellig hier. Het kaarten wordt minder, maar ook de darters komen uit de verre omtrek.”

Dinsdag is het weer zover. Eerst moet alles echter wijken voor de spooktocht van zaterdag. Aanmelden kan nog.

Nieuws

menu