Deelnemer Mrs. Universe uit Stadskanaal lanceert platform voor vrouwen. 'Ik wil me actief inzetten voor de vrouwenrechten' | Hemd van het lijf

Daniëlle Tulp uit Stadskanaal. Foto: Rie Strikken

Rie Strikken vraagt elke week een inwoner van de Kanaalstreek en Westerwolde het hemd van het lijf. Deze week is het de beurt aan Daniëlle Tulp uit Stadskanaal.
Lees meer over
Stadskanaal

Ze zit in een goede flow: waar ze vijf jaar voor nodig dacht te hebben, kreeg ze in zes maanden voor elkaar. Daniëlle Tulp nam het initiatief tot de oprichting van de Oost-Groninger vrouwen. Op traditionele en social media laten zij en haar soulmates al flink van zich horen. Het logo wordt ontworpen, een website is in de maak. Ze doen het er allemaal ‘even’ naast. Maar ze zijn ambitieus en willen de onbenutte potentie van Oost-Groninger vrouwen aanboren.

Daniëlle is al twaalf jaar ondernemer, heeft veel bereikt. Op haar vierendertigste slaat zij een nieuwe weg in.

Zij wil haar ambities verder nastreven. Op zakelijk terrein en maatschappelijk. Ze wil dat het historisch besef beter doordringt dat vrouwen formeel nog geen honderd jaar gelijke rechten hebben en praktisch nog steeds niet.

Nota bene door haar deelname aan een seksistisch evenement, de Mrs. Netherlands Universe verkiezing, waarvoor zij genomineerd was als finaliste, kwam veel in een stroomversnelling.

Wanneer ben je geboren?

“Op 29 mei 1987. In Stadskanaal. In een gezin met een traditionele rolverdeling en conservatieve achtergrond heb ik een fijne jeugd gehad, waarin ik mij al jong niet kon vinden in de ideeën over de positie van de vrouw of geaardheid. Het ondernemende heb ik wel van huis uit meegenomen. Mijn vader leerde mij hard werken en je niet druk maken om andermans mening. Van mijn moeder heb ik het sociale, de maatschappelijke betrokkenheid meegekregen.

Mijn grootouders, de ouders van mijn moeder, waren geëmigreerd naar Australië. Op wereldreis was mijn moeder op familiebezoek in Groningen en ontmoette mijn vader. Nadat ze een paar jaar in Australië hadden gewoond, waar ze een schildersbedrijf runden, kwamen ze terug naar Nederland. Mijn vader bouwde een huis in Stadskanaal en ging aan de slag als schilder. Mijn moeder zorgde voor de kinderen. Mijn zus van bijna vijftig is voor mij een rolmodel. Nadat zij uit de kast kwam heeft zij zich kranig geweerd in haar conservatieve omgeving. Ik heb bewondering voor haar. Ik heb nog een oudere broer en een jongere zus.

In 2007 ben ik met mijn moeder twee maanden in Australië geweest.

Psychologie

Na het vwo op het Ubbo Emmius in Stadskanaal ging ik in Utrecht neuropsychologie studeren.

In de kroeg in Stadskanaal had ik de vader van mijn kinderen leren kennen met wie ik in totaal vijftien jaar een succesvolle relatie heb gehad, waarvan acht jaar getrouwd. Hij is zes jaar ouder dan ik. Hij was beroepsmilitair en kon in Apeldoorn gaan werken toen ik in Utrecht studeerde. Wij kregen Jay van zeven en Sky van drie. Wij waren jarenlang een goed team, een geoliede machine, hebben elkaar altijd gesupport in onze carrière. Op verschillende vlakken waren we elkaar echter ontgroeid en was de relatie voltooid.

Als vrijgezel en single moeder breekt een nieuwe fase aan in mijn leven waarin bewustwording en maatschappelijke betrokkenheid een nog grotere rol spelen. Ik heb al mijn persoonlijke doelen behaald. Nu ben ik voortdurend op zoek naar verbinding en het grotere belang. Het gaat niet meer om mijn persoonlijke doelen, maar wat laat ik achter voor de volgende generatie?

Tijdens mijn studie volgde ik meerdere stages en werkte ik al als psycholoog.

Ik heb allerlei baantjes gehad om het studentenleven te kunnen bekostigen, ben zelfs nog een tijd ’s nachts beveiliger op Schiphol geweest.

Eigen bedrijf

Na het behalen van mijn bachelor begon ik mijn bedrijf iLifecoach. Dat was eigenlijk een voortzetting van het werk wat ik deed voor Stivoro, namelijk mensen begeleiden in het stoppen met roken. In deze periode heb ik mijn master science behaald.

Als lifestylecoach probeer ik mensen bewuster met hun gezondheid om te laten gaan.

Zwangerschapsdiscriminatie

De eerste jaren combineerde ik mijn bedrijf met een baan. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik overduidelijk geconfronteerd met zwangerschapsdiscriminatie. Mijn omgeving, inclusief advocaten, raadde mij af om er werk van te maken. Ik heb doorgezet. Door het College voor de Rechten van de Mens ben ik op alle punten in het gelijk gesteld.

Ik wil mijn kinderen, vooral mijn dochter, meegeven waar ik voor gevochten heb.

Toen voor mijn ouders het huis te bewerkelijk werd hebben wij het gekocht en we verhuisden in 2016 van Utrecht weer naar Stadskanaal.

Heupdysplasie

Beide kinderen hadden heupdysplasie. Ze droegen gipsbroeken en zijn geopereerd, Sky vorig jaar. In de zomer kreeg ze ook nog eens waterpokken. Het waren heftige jaren. Ik stond vaak versteld waar ik de kracht vandaan haalde, maar sinds ik mama ben put ik uit een soort oergevoel, kwam de leeuwin in mij los.

Mrs. Universe

Gelukkig is deze periode achter de rug. Om voor mezelf wat afleiding te vinden, deed ik een fotoshoot. Op Facebook werden de foto’s opgemerkt en ik werd gevraagd om mee te doen aan Mrs. Universe. Dat is een verkiezing voor vrouwen boven de vijfentwintig, of achttien jaar en ouder die moeder en/of getrouwd zijn.

Het seksistische imago sprak mij niet aan, maar ik zag een groot podium om de status quo uit te dagen en een boodschap mee te geven aan de volgende generatie vrouwen. Ik heb mij ingezet voor het goede doel waarvoor zij aandacht genereren, namelijk ‘Stop huiselijk geweld tegen vrouwen’.

Blijf van mijn lijf

De kandidaten kregen opdrachten: het maken van een kostuum en iets met het thema doen. Ik bezocht een Blijf van mijn Lijf huis. Wat ik daar zag in een kleine, steriele omgeving, is zo schrijnend.

We hebben spullen ingezameld en ik heb succesvol in korte tijd verschillende projecten en teams opgezet tijdens de Mrs verkiezing.

Oost-Groninger vrouwen

Samen met politica Nadia Siersema heb ik het initiatief genomen tot het oprichten van de Oost-Groninger Vrouwen.

Wij willen het zelfbewustzijn van Oost-Groninger vrouwen vergroten. Te veel zijn ze nog financieel en economisch afhankelijk, terwijl er in de Veenkoloniën in het verleden sterke vrouwen als voorbeeld waren.

Uiteraard zijn wij voor gratis kinderopvang. En voor een politiek en maatschappelijk vangnet. Maar het belangrijkste vind ik om duidelijk te maken dat ze zichzelf moeten kunnen bedruipen, zoals ik mezelf ook alleen kan redden.

Onbenutte potentie

Wij willen solidair zijn met vrouwen in Oost-Groningen, ze inspireren.

Er is zoveel onbenutte potentie! Vrouwen moeten eerst goed voor zichzelf zorgen. Dat begint bij een goede gezondheid. Dit sluit natuurlijk aan bij mijn bedrijf. Mijn stoppen met roken methode wordt sinds 2013 vergoed door alle zorgverzekeraars. Als je weet dat het landelijk gemiddelde zwangere rokers 8% is en in Oost-Groningen 24%, dan is er duidelijk winst te behalen.

Vempwr

Onlangs heb ik Vempwr gelanceerd, een platform om vrouwen te empoweren, een veilige plek te bieden. Bewust maken dat er vaak sprake is van onveilige, verzwakte grenzen.

Goede flow

Ik zit in een goede flow. Alles waar ik een passie voor heb kreeg ik het laatste half jaar van de grond, terwijl ik had gedacht dat het me wel vijf jaar zou kosten.

De Mrs. Universe deelname heeft dit zeker een boost gegeven. Ik werd uiteindelijk Nederlands finaliste. Het was leuk om mee te maken. Ondanks corona was het toch een feestje.

Natuurlijk gaat het om schoonheid, maar ik heb nadrukkelijk duidelijk kunnen maken dat innerlijke schoonheid het belangrijkste is. Dat ben ik naar mijn kinderen, met name mijn dochter, toe verplicht.

Ik heb in twaalf jaar veel meegemaakt, heb me ontwikkeld, zowel zakelijk als persoonlijk. Ik heb veel gegeven aan anderen, dat wilde ik ook. Er komt nu een nieuwe fase in mijn leven waarin bewustwording en het grotere plaatje centraal staan en ik mijzelf meer ruimte en vrijheid schenk in plaats van mijzelf weg te cijferen.

In mijn vrije tijd doe ik aan fitness, dansen, yoga. Ik hou van uit eten gaan en zelf koken. Ik maak graag stedentripjes.

Ik wil mijn kinderen meegeven dat een gezonde basis belangrijk is. En dat het niet erg is om onderuit te gaan, als je maar weer opkrabbelt. Mensen empoweren, dat past bij mij. De status quo uitdagen.

Ik wil dan ook Vempwr uitbouwen. En me actief inzetten voor de vrouwenrechten, op internationaal niveau en dicht bij huis, in Oost-Groningen. Dat is het allerbelangrijkste: dicht bij jezelf blijven. Dat duidelijk maken ben ik aan de volgende generatie verplicht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
Vrouwenrechten
menu