Donkere wolken boven voortbestaan Veur Noppes in Stadskanaal. Eveline Dobber: 'We kunnen geen 450 gezinnen in de steek laten. Ik ga ermee naar bed en ik sta ermee op. We moeten een oplossing vinden'

Oprichter Eveline Dobber van Veur Noppes in Stadskanaal luidt de noodklok. Foto: Paul Abrahams

Donkere wolken hangen boven het voortbestaan van Stichting Veur Noppes. In een voormalig schoolgebouw aan de Brummelkant in Stadskanaal zijn tien enthousiaste vrijwilligers een aantal dagdelen in de week in touw om minima in de gemeente Stadskanaal - en inmiddels ook inwoners uit omliggende dorpen - van onder (veel) meer kleding, speelgoed, meubilair en huishoudelijke artikelen te voorzien.
Lees meer over
Stadskanaal
Westerwolde

„De gemeente Stadskanaal wil het pand slopen”, zegt Eveline Dobber die in 2011 de stichting Veur Noppes officieel heeft opgericht. „We hebben tot december de tijd om een andere locatie te vinden. Lukt dan niet, dan valt het doek voor de stichting. En dat terwijl zo’n 450 (!) gezinnen - die financieel gezien de eindjes nauwelijks aan elkaar vast kunnen knopen - afhankelijk zijn van Veur Noppes. Die moeten we dan in de steek laten. Veur Noppes mag niet stoppen, ik moet er niet aan denken. We moeten een oplossing vinden. En snel. Ik ga ermee naar bed en ik sta ermee op.”

Drie lokalen in gebruik

Het fundament van Stichting Veur Noppes is gelegd in 2008. „Vanuit mijn garage werd ingebrachte kleding gratis uitgedeeld”, vertelt Eveline. „Dat liep eerlijk gezegd een beetje uit de hand. Op een gegeven ogenblik zat de garage tjokvol met ingebrachte goederen. In 2011 is de stichting opgericht en toen zijn de werkzaamheden verplaatst naar een oude koelcel in een pand aan de Electronicaweg. Na enkele jaren zijn we verhuisd naar de voormalige dependance van de Meester Neuteboomschool aan de Brummelkant, waar destijds ook het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk waren gehuisvest. Vandaag de dag hebben we alle drie lokalen in gebruik en die ruimte is ook nodig.”

Perfecte locatie

„Toen we indertijd naar de Brummelkant verhuisden, werd al gesproken over sloop van het pand. Het was dus een tijdelijke oplossing. Wij dachten: elk jaar dat we hier kunnen zitten is meegenomen. En we hoeven hier geen huur te betalen. Maar het aftellen is nu daadwerkelijk begonnen. Zoals het lijkt gaat de deur aan het einde van het jaar op slot. Zo jammer, want dit is een perfectie locatie. Veel ruimte in en om het pand, midden in een woonwijk maar toch uit het zicht en de gemeente verzorgt nog steeds het onderhoud.”

Geen geld om een pand te huren

Eveline benadrukt dat de gemeente bereid is om mee te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe locatie. „Maar geld is een groot probleem. We krijgen van de gemeente een waarderingssubsidie van 840 euro per jaar en een lieve mevrouw uit de buurt doneert elke maand 25 euro. Maar er zijn verder geen financiële middelen om een pand te huren. En dat terwijl zoveel gezinnen elke week langskomen om kleding, speelgoed, meubilair en nog meer op te halen.”

Sociaal betrokken ondernemer

De inwoonster van Stadskanaal hoopt dat de gemeente het plan om het schoolgebouw te slopen alsnog helemaal onderin de la legt. „Dat zou natuurlijk fantastisch nieuws zijn. Maar in de tussentijd mogen we niet stil zitten, want stel je voor dat het pand uiteindelijk toch tegen de vlakte gaat. We kijken goed om ons heen of een andere locatie beschikbaar is waar de stichting Veur Noppes haar belangrijke werkzaamheden kan voortzetten.

Misschien dat ook lezers willen meedenken. En wellicht is er een sociaal betrokken ondernemer met het hart op de juiste plaats die spontaan een ruimte gratis aanbiedt. Zodat we vele honderden gezinnen in de gemeente ook in de komende jaren kunnen blijven ondersteunen.”

Meer informatie?

U wilt meer informatie? Neem dan even contact op met voorzitter Eveline Dobber van Stichting Veur Noppes: bel 06-23131999 of stuur een mail naar [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu