Egbert en Jantje Ottens uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd. ‘Er was vanaf het eerste moment een klik en de verkering is nooit meer uitgegaan’

Egbert en Jantje Ottens uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd. Foto: Paul Abrahams

Burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal heeft vanmorgen samen met Egbert en Jantje Ottens een kopje koffie gedronken en taart gegeten. De echtelieden uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd.
Lees meer over
Stadskanaal

Het briljanten echtpaar heeft als cadeau een prachtig bloemstuk gekregen en een exemplaar van de Winschoter Courant van 21 februari 1957, de dag dat Egbert en Jantje elkaar het jawoord hebben gegeven. De krant heeft een mooie plek gekregen naast de felicitatiebrieven van koning Willem-Alexander en koningin Maxima en van René Paas, de commissaris van de koning in de provincie Groningen.

Egbert Ottens is geboren op 9 februari 1933 in Gasselternijveen, Jantje de Jonge aanschouwt het levenslicht op 21 september 1933 in Stadskanaal.

Ons Huis

Ze lopen elkaar ruim 68 jaar geleden op een zaterdagavond tegen het lijf in Ons Huis bij de hervormde kerk in Stadskanaal-Noord waar een activiteit voor de jeugd wordt georganiseerd. „Er was meteen een klik en de verkering is nooit meer uitgegaan”, vertelt Jantje.

De boerenzoon Egbert werkt als lasser bij het bekende bedrijf Havehasta waar stalen onder- en bovengrondse tanks worden geproduceerd. Hij zit in de kost en woont pal naast de fabriek. „Mijn ouders hadden een boerderij in Havelterberg overgenomen, maar ik wilde niet mee. Ik vond het fijn wonen in deze regio.”

Jantje staat op de loonlijst van accountantskantoor Kauffeld, maar ze krijgt het aanbod om op het kantoor van Havehasta te gaan werken. Daar hoeft ze niet lang over na te denken.

Onder één dak bij opa en oma

De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 21 februari 1957 in het gemeentehuis in Wildervank. Nederland zucht onder de woningnood en daarom wonen de jonggeliefden zo’n zes jaar aan de H.J. Kniggestraat onder één dak bij de opa en oma van de bruid. „Een mooie tijd”, benadrukken Egbert en Jantje.

„In 1963 hebben we een huis gekocht aan de Semskade en toen konden we de benen onder de eigen tafel steken. We hebben daar uiteindelijk 37 jaar gewoond. In 2000 zijn we verhuisd naar het appartementencomplex aan de Esperantolaan en we wonen hier met veel plezier.”

Havehasta en lesgeven aan de LTS

Egbert heeft altijd bij Havehasta gewerkt en daarnaast gaf hij vier avonden per week les (lassen) aan de LTS in Musselkanaal. Hij kijkt met een goed gevoel terug op die periode. Jantje heeft na het huwelijk nog bijna twee jaar bij Havehasta gewerkt.

Het echtpaar heeft vier kinderen, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Hobby’s

Hobby’s van Jantje waren handwerken, kleding maken, lezen en puzzelen. Ook heeft ze samen met Egbert veel gefietst. „Van Bourtange tot Zuidlaren, alle kanten op. We hebben op bijna alle fietspaden in de wijde regio wel gereden.”

Hobby’s van Egbert waren vissen en tuinieren. De tuin zag er altijd picobello uit, om door een ringetje te halen. „En we hebben genoten van de vakantie met de tent en later met de vouwcaravan. In eigen land, maar ook in het buitenland. Zoals Zwitserland.”

Nieuws

menu