'Eigenlijk zou ik 1 februari stoppen, maar ik ben gevraagd om nog een paar maanden door te gaan. Mijn valkuil is dat ik moeilijk 'nee' kan zeggen.'

Elzo Huiting van de gemeente Stadskanaal gaat binnenkort met pensioen. Foto: Paul Abrahams

Tiktak, tiktak, tiktak. Het aftellen is begonnen voor Elzo Huiting uit Stadskanaal. De 64-jarige projectleider bouwteam ontwikkeling centrumvernieuwing gaat binnenkort met pensioen.

„Eigenlijk zou ik 1 februari stoppen, maar ik ben gevraagd om nog een paar maanden door te gaan. Mijn valkuil is dat ik moeilijk ‘nee’ kan zeggen. Nog zo’n twee weken, dan wordt definitief een punt gezet achter mijn carrière op het gemeentehuis.

Elzo - geboren en getogen aan de Gasselterstraat en hij woont nog steeds in zijn geboorteplaats - heeft na zijn opleiding Civiele Techniek veertien jaar gewerkt bij een aannemer in Groningen, onder meer als hoofd uitvoerder.

Vacature

„In het Nieuwsblad van het Noorden las ik een vacature ‘coördinator beheer en onderhoud reiniging’. Ik heb een brief geschreven, ben uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis en ik was nog maar net thuis of ik werd gebeld met goed nieuws. Ik kon op 11 juni 1989 beginnen met een nieuwe baan.”

Viertondes

Na verschillende reorganisaties is Elzo uiteindelijk benoemd tot teamleider voorbereiding, realisatie en onderhoud. „Heel divers, wel druk, maar hartstikke leuk om te doen. Je ontmoet ook veel mensen. De werkzaamheden in alle dorpen van de gemeente variëren van vervanging van de riolering tot het plaatsen (en het verven) van de Rode Loper, maar denk ook aan de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en het ontmantelen van het voormalige terrein van Philips. En inderdaad, ook de aanleg van de zogeheten plein lijn staat op het lijstje. Inclusief de unieke ‘viertondes’, die na 20 jaar weer zijn verdwenen. Ze waren altijd omstreden, maar het aantal ongelukken is op één hand te tellen.”

Actief betrokken

Als afsluitende klus is Elzo sinds enkele jaren nauw betrokken bij de centrumvernieuwing van Stadskanaal. „In het bouwteam is de gemeente Stadskanaal vertegenwoordigd, maar ook aannemer Avitec, landschapsarchitect Frans Beune en een delegatie van winkeliers. Vanaf het eerste moment hebben we de bewoners actief betrokken bij de plannen en mede door een goede afstemming hebben we de overlast voor de ondernemers en hun klanten tijdens de werkzaamheden tot een minimum beperkt.”

Pareltje

Elzo is ‘best wel trots’ op het resultaat van de inspanningen tot dusverre. „Kijk naar het Menistenplein en de Europalaan en ook de Oude Markt wordt een pareltje. Met elkaar hebben we het goed gedaan. Er is inmiddels ook al een plan ontworpen om bij het Europaplein een stadstuin met veel groen aan te leggen. Dat wordt na 1 juli uitgevoerd, dus als ik met pensioen ben. Ik zal er zeker wel eens met de fiets langs rijden tijdens de werkzaamheden, maar ik ga me er zeker niet meer mee bemoeien.”

Rasechte Knoalster

Wat Elzo zeker gaat missen is het rondleiden van de burgemeesters door zijn gemeente. „Ik weet als rasechte Knoalster elk hoekje wel te vinden. Ik heb in de loop der jaren met heel wat (waarnemende) burgemeesters in de auto gezeten om het gebied te verkennen en om een praatje te maken met bewoners. Ik hoor Froukje de Jonge - waarnemend burgemeester na het vertrek van Baukje Galama - nog zeggen: Elzo wat ken jij een boel mensen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu