Predicaat Koninklijk voor 100-jarige Ten Kate uit Musselkanaal. Kroon op het werk van familiebedrijf dat startte als groothandel in kaas, spek, vet en margarine

Foto: Hans Banus

Ten Kate uit Musselkanaal/ Ter Apelkanaal mag zich sinds maandag Koninklijk noemen. Het familiebedrijf kreeg het predicaat maandag, op zijn honderdste verjaardag, overhandigd door commissaris van de Koning René Paas van Groningen.

De predicaat Koninklijk is een koninklijke onderscheiding voor bedrijven, instellingen, verenigingen of stichtingen die ten minste honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in de regio en hun sector. Een voorwaarde is dat de onderneming van onbesproken gedrag is.

Ten Kate heeft nu het het recht het koninklijke wapen en de titel ‘Koninklijk’ te voeren.

Groothandel in kaas, spek, vet en margarine

Sjoerd ten Kate uit Musselkanaal startte het familiebedrijf in 1920 als groothandel in kaas, spek, vet en margarine; omdat in de Veenkoloniën hard gewerkt werd en er (daarom) behoefte was aan voedsel met veel calorieën.

Na de oorlogsjaren, waarin Ten Kate overeind bleef, richtte het bedrijf zich op het verwerken van dierlijke vetten. De margarinetak werd verkocht aan Unilever.

Ten Kate gaat de grens over

In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw groeide het bedrijf en kreeg het vestigingen in Duitsland en Oss. Ook in Noord-Nederland werden bedrijven overgenomen en nieuwe productielocaties gebouwd. Producten van het bedrijf werden geëxporteerd naar Oost-Azië en Afrika, waar men er delicatessen van maakte.

Duurzaamheid in hart en nieren

Ten Kate besloot in 2002 naar een nieuw (duurzaam) industrieterrein in Ter Apelkanaal te verhuizen. Het hoofdkantoor bleef waar het al sinds 1920 was, aan de Sluisstraat in Musselkanaal.

De laatste jaren zette ten Kate, met inmiddels de vierde generatie aan het roer, stappen in de farmaceutische industrie. Daarbij werd onder meer een voedingssupplement ontwikkeld waardoor mensen met artritis minder pijn in de gewrichten krijgen.

‘Kroon op het werk’

De uitreiking van het predicaat vond maandag in besloten kring plaats. Burgemeester Yvonne van Mastrigt van Stadskanaal en haar collega Jaap Velema behoorden tot de genodigden.

,,Ten Kate is een bedrijf dat ondernemerschap zijn betekenis geeft. Ze gaan met hun tijd mee qua type product, en kwaliteit. Maar ook is er veel samengewerkt met andere bedrijven om zo bijvoorbeeld elkaars restproducten te gebruiken”, zei Van Mastrigt bij de uitreiking.

Velema: ,,Het bedrijf is een wereldspeler in de voedingsmiddelensector. Door dit een eeuw vol te houden en het bedrijf in familiehanden te laten blijven is het predicaat Koninklijk een kroon op hun werk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu